Mirnom protestnom šetnjom Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK skrenuo je pažnju na zahtjeve, prvenstveno na potrebu novog kolektivnog ugovora. Oko tri stotine liječnika, studenata medicine i građana, sa transparentima, od stadiona u Mostaru otišli su pred zgradu kantonalne Vlade.

Zbog ignorantskog odnosa kantonalne vlade, ljekari iz HNK 19. marta stupaju u generalni štrajk. Traže povećanje satnice na 2,6 KM, sa sadašnje od dvije marke, te povećanje koeficijenta za 1,2 svim ljekarima.

“Mi pokrećemo treći generalni štrajk, šesti štrajk upozorenja, evo sada i prosvjede. Mi pomaka nikakvog ne vidimo i nemamo. Idemo sada mjerama kojim će nas slušati. Pištaljkama po ulicama i dalje“, rekla je Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

“Došla sam zajedno sa svojim kolegama iz Konjica i Jablanice organizovano prevozom, naravno da dam podršku svim svojim kolegama. Da kažem da sam i ja nezadovoljna svojim statusom, svojim shvaćanjem u društvu pogotovo onih koji su nadležni da promijene situaciju nas ljekara“, kaže Lejla Muhanović, specijalista radiolog iz Konjica.

Ljekari nemaju zahtjeve koji već do sada nisu ispunjeni u drugim kantonima. Vlada traži zajedničko pregovaranje sa predstavnicima sva tri sindikata zaposlenih u zdravstvu i jedan kolektivni ugovor.

“Mi ne bi voljeli da dođe do najradikalnijih mjera izražavanja našeg nezadovoljstva i ne bježimo od toga. Ako su najškolovaniji ljudi mogli izaći na ulicu danas da izraze svoje nezadovoljstvo vjerujte da imaju hrabrost da urade i puno gore stvari“, dodala je Bevanda.

Za vrijeme generalnog štrajka ljekari će obrađivati životno ugrožene pacijente. Svi osim onkoloških pacijenata i trudnica, koji će se primati po ustaljenom redoslijedu, bit će stavljeni na čekanje.

SHARE