Nakon što je Željko Komšić u intervjuu za Oslobođenje rekao da  ljevica treba da se ujedini sa novim predsjednikom. Da treba doći do ujedinjenja ljevice svi se slažu, ali i to da upravo svi problemi ljevice počivaju na ličnom sukobu lidera dvije najjače stranke.

 Ujedinjena ljevica može odlučiti izbore, kaže Komšić. Za ujedinjenje ima jedan uvjet da predsjednik ujedinjene stranke ne bude ni lider SDP BiH Nermin Nikšić, a ni on sam. To je čini se razljutilo članove stranke SDP-a.

„Ne može ni jedan član pa ni predsjednik da li SDP da li DF-a određivati pravila kako će se ujediniti ako i kada dođe do ujedinjenja ljevice. Te ovlasti sebi ne može dozvoliti Papa ili kralj u bilo kojoj državi. Nema te osobe da ima takve ovlasti da kaže ko će biti predsjednik kako će ujediniti i to jedna neozbiljna izjava od Komšića“, kazao je član Glavnog odbora i Predsjedništva SDP-a u BiH Zukan Helez.

Komšićev prijedlog nije oduševio ni druge lijeve i građanske stranke. Iza mnogo priče o ujedinjenju za sada nema rezultata. Bivši predsjednik SDU probleme vidi u sujetama i pozicioniranjem pojedinaca na listama.

„Mislim da smo mi postali taoci sujeta pojedinaca na čelu ovih tzv. lijevih stranaka i građanskih stranaka ili progresivnih snaga. Kojima su puna usta deklarativnih i verbalnih fraza podrše ovom ubjedinjavanju a u suštini sve urade da do toga ne dođe“, rekao je bivši predsjednik SDU Nermin Pećanac.

Ono što bi trebalo da bude važno jeste ideja a ne predsjedavanje strankom. Predsjednik bi trebao biti samo dogovor unutar rukovodstva stranaka.

„Mislim da niko nikome ne određuje gdje, ko, šta biti ali ako hoćemo da je ideja iznad svega jer se svi busamo da smo patriote, da volimo državu od svega, da je država iznad stranaka. Ali to ne dokazujemo na terenu. Očigledno da je stranka iznad države kod mnogih“, dodao je Nermin Pećanac.

Da je ovo posljednji čas za ujedinjenje ljevice izričit je analitičar Esad Bajtal.

 „Meni se čini da je ovo historijski trenutak u kome oni moraju prevazići sve svoje nesuglasice bilo koje vrste netrpeljivosti, aspiracije, individualne lične ove ili one u tom zajedništvu naći jednu vizuru koju će zajednički isturiti u izborni trenutak i pokušati uzeti ono što im pripada. Onaj dio povjerenja koji su građani spremni da im daju“, rekao je politički analitičar Esad Bajtal.

Bajtal smatra da bez ujedinjenja ljevice nema promjena i to ne samo ljevice već i njenih rasutih ideja ideologija sa najširim mogućim građanskim frontom.

„Nema borbe za ulazak u vlast to nije zadaća ljevice. Zadaća ljevice je uzeti vlast pa u skladu sa svojim lijevim progresivnim idejnim projektom koji znači ravnopravnost građana, solidarnost i bolji život i sve ono što prapada normalnom načinu življenja iznijeti na površinu potpuno legitimno, legalno i zakonski“, dodao je Esad Bajtal.

Kako naši sagovornici poručuje, nije dovoljno govoriti da će do ujedinjenja doći, ono što mora ljevica jeste pokazati sposobnost da djeluje za dobrobit građana, ne ličnih egoističnih stavova lidera vladajućih stranaka ljevice.

SHARE