Ove, kao i prošle godine, svečanost u Banjaluci završena je pjesmom Pukni zoro. Mnogi je pjevaju u ubjeđenju da se radi o pjesmi iz Prvog svjetskog rata, no to nije tačno. Njen autor je Robert Pešut, poznatiji kao Manjifiko, a napisao ju je za film “Montevideo Bog te video”.

Inspiracija za pjesmu bio je njegov deda koji je bio solunski borac. U izjavi za TV1 kaže kako mu je drago što je pjesma prihvaćena u narodu, ali mu smeta što se malo, malo politizira i usko vezuje za vojsku.

“Pa, smeta mi što politika ulazi u to, ako su je ljudi zavoljeli ja ne bih nikome zabranjivao to da se izvodi pjesma. To je nekako, kako bih rekao, ko sam pa ja kao autor da zabranjujem da se nešto svira ili ne svira. Naprotiv, zadatak muzike je da se ona širi i da puni srca. Sad, što se iskorištavaju pjesme nekad u političke svrhe, e tu se autor najmanje pita. Više-manje je to tako. Naprimjer, čovjek koji je radio Lili Marlen, pa šta on može ako su je prihvatili Nijemci. Prihvatili su je i svi ostali, ali je na kraju ispalo kao da je to himna nacističke Njemačke, što naravno nije istina. Ne bih, da kažem, uspoređivao Republiku Srpsku ni nacističku Njemačku niti bilo šta tako. Zaista sam toliko daleko od toga i toliko me niko nije ni pitao za to, tako da je jednostavno bez veze svaki moj komentar tu. Ja bih želio da je mir u Bosni i da je mir na Balkanu“, kazao je Robert Pešut Magnifico, autor pjesme Pukni zoro.

SHARE