Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH, reakcija je OHR-a, na izjave predsjednika RS Milorada Dodika o teritorijalnom jedinstvu ovog entiteta sa Srbijom. Analitičari ove izjave vide samo kao kompenzacijske, zbog toga što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić promijenio i ublažio retoriku kada je riječ o Kosovu.

Sve je ovo stara priča. Radi se o kontinuitetu politike stvaranja velike Srbije, kaže akademik Filipović.

“Nije to buđenje, ta ideja je od početka u njihovim glavama. Oni su sa tom idejom započeli rat. Nema nikakve sumnje da su oni, uz pomoć Srbije izvršili agresiju na BiH”, naglasio je Filipović.

Na ovoj ideji radile su generacije srpskih političara, dodaje Filipović. Dodik je sada samo najvatreniji glasnogovornik.

“Treba razumjeti i to. Da je Srbima uvijek bio potreban neki horoz koji ide naprijed i kukuriče. Takav horoz je sada nađen u Laktašima”, kaže Filipović.

Predsjednik RS-a je najavio donošenje deklaracije RS i Srbije o položaju Srba u regiji. Mnogi to vide kao noviju verziju Memoranduma SANU-a, gdje je i propagirana ideja velikosrpskog nacionalizma. Deklaracija je prihvatljiva ako se odnosi na identitet jednog naroda, kaže Mladen Ivanić.

“Mislim da deklaracija pogotovo ne smije ulaziti ni u kakve priče o nekim novim teritorijalnim varijantama, jer mislim da bi onda samo proizvodila dalje probleme”, poručio je Ivanić, gostujući u Dnevniku TV1.

Sličnog je stava i srbijanski analitičar Dejan Ilić. Od prvobitnih agresivnih izjava o deklaraciji, Dodik se povukao na polje jezika i kulture.

“Iz ugla jezika i kulture čitava stvar je besmislena, pa se sve vraća na Dodikovu izjavu koja se praktično svodi na razbijanje Bosne i Hercegovine, ali ne u ime jezika i kulture, nego zarad nekih krajnje partikularnih i sebičnih interesa osoba na čelu srpskih političkih zajednica s obe strane Drine”, smatra Ilić.

Tražili smo i stav OHR-a.

“Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i oni samo postoje temeljem Ustava BiH. Ustavna struktura BiH može se mijenjati samo u skladu sa amandmanskom procedurom definiranom Ustavom. Nijedna politička izjava ne može promijeniti ove činjenice.”

Mnogi analitičari u ovakavim izjavama vide igru na relaciji Vučić – Dodik. Naime, nakon što je Vučić u posljednje vrijeme ublažio izjave oko statusa Kosova, moguće je da se loptica prebacuje u našu zemlju, kako bi se odvukla pažnja od te priče. U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da se Vučić nije ogradio od zapaljivih Dodikovih izjava.

SHARE