Ministarstvo komunikacija i saobraćaja na čelu sa ministrom Ismirom Juskom upriličilo je druženje sa novinarima, na kojem su predstavili svoj rad u proteklih godinu dana. Ministar Jusko istakao je brojne aktivnosti koje su provedene u okviru ovog ministarstva.

Posebno je istaknuta važnost usvajanja Okvirne strategije saobraćaja 2016.-2030. godina, kao i usvajanje Nacrta zakona o izmjena i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH. Početak mandata rada ministarstva obilježila je i procedura slanja naših 69 kandidata kontrolora neba na akademiju u Češku, istakao je ministar Jusko.

”Mi smo imali nakon početka njihove edukacije sastanak sa češkim ministrom i ja sam bio slobodan tražiti od njega uslugu da naši kontrolori leta kada budu u drugoj godini na praktičnom radu, da to rade na najboljim aerodromima u Evropi. Tako da nakon dvije godine kada budemo preuzeli kontrolu našeg neba imat ćemo kontrolore neba koji su naučili sve ono što rade njihove kolege širom Evrope”, kaže Ismir Jusko, ministar komunikacija i saobraćaja.

Kao jednu od bitnih stvari ministar Jusko istakao je puštanje testnog digitalnog signala, koji se pokazao dosta dobro i povratna informacija kaže da je taj testni digitalni signal otišao 20-ak kilometara van onog opsega za koliko je bilo planirano.

”Naš je plan, a ovo je struka rekla da bi do juna-jula iduće godine BiH trebala da bude pokrivena 85 posto digitalnim signalom. Paralelno sa tim ide i 4G mreža”, poručio je Jusko.
Ministar Jusko osvrnuo se i na set Zakona o akcizama, kazavši da usvajanjem akciza stičemo pravo korištenja pola milijarde KM iz Trsta i na oslobađanje investicijskog fonda u iznosu od otprilike milijardu KM.

”Mi ne da nećemo moći aplicirati nego na narednim sjednicama mi ćemo samo biti posmatrači moji će uzimati riječi u određenim diskusijama, ali kad je u pitanju apliciranje za projekte bez usvajanja Zakona o akcizama, to neće biti moguće“, kaže ministar.

Izuzetnu važnost za ministarstvo komunikacija i saobraćaja predstavlja što kvalitetnije povezivanje sa susjedima, a dobra komunikacija sa susjedima vodi ka boljoj komunikaciji sa Evropom, poručio je ministar Jusko. Na pitanje da li će podnijeti ostavku kazao je da će to učiniti ukoliko to SBB zatraži od njega, do tada njegov rad i rad ministarstva u svakom segmentu bit će usmjeren u korist građana i države.

SHARE