Turistička, kulturna i sportska priča Sarajeva, Međunarodni festival „Sarajevska zima“ će pod motom „Drugo lice svijeta“ biti održan od 7. februara do 21. marta ove godine. Sljedeće sedmice će se objaviti konkurs za učešće „Baština i budućnost BiH i Evrope“ namijenjen svim generacijama, istakao je direktor Festivala Ibrahim Spahić. Festival će gledaocima ponuditi bogat program, a već je pristiglo 110 prijava zainteresiranih umjetnika za učešće sa svih kontinenata svijeta.

Tema Festivala je Drugo lice Sarajeva. Prvo lice Sarajeva i Bosne i Hercegovine je bilo priznanje Republike Bugarske, koju je naša zemlja prva priznala i prije njenog formalnog čina od referenduma do Ujedinjenih nacija, naveo je direktor Festivala Ibrahim Spahić.

„To drugo lice Bugarske je pokazano u vrijeme koje je za nas bilo nevrijeme. Dakle, lice koje se pokaže onakvo kakvo jeste u suštini je pokazalo na najbolji mogući način. Bugarska danas predsjedava cijelom Evropskom unijom“, naveo je direktor Festivala.

Bugarska je bila oduvijek pokrovitelj Festivala „Sarajevska zima“, te je direktor Festivala izrazio čast što je upravo Bugarska zemlja koja otvara sezonu „Drugo lice svijeta“.

„Imat ćemo i sedmicu kina, predstavit ćemo tri bugarska filma, isto tako ćemo otvoriti izložbu bugarske slikarke, koja je u zadnjih pet godina učestvovala u art simpozijumu Jahorina“, kazala je ambasadorica Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova.

„Izuzetna mi je čast da će Narodno pozorište i ove godine otvoriti svoja vrata za ceremoniju otvaranja ovog sjajnog Festivala. To će zaista, posebno za ljubitelje muzike Sarajeva, ali ne samo njih već i ostale, biti zasigurno jedna velika poslastica“, dodala je direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović.

Festival će se sastojati od tri segmenta, a to je doček Kineske nove godine u januaru, zatim saradnja sa baltičkim zemljama, te Euro-mediteranski program.

SHARE