Zabrana pušenja uskoro i u BiH. Održana je i centralna javna rasprava o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana. Javnost podijeljena, pogotovo ako se uzme u obzir da više od polovine stanovnika BiH puši. Protiv zakona nije niko, ali protiv rigoroznih odredbi jeste.

Zdravstveni radnici, nevladini aktivisti i predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva ukazuju na neophodnost donošenja rigoroznog zakona.

– Bilježimo 11.000 smrti godišnje s obzirom da je duhan jedan od vodećih rizikofaktora kod pojave bolesti i morbiditeta. Naglasila bi da svako moderno društvo njeguje strateški pristup rješavanju problema u ovoj oblasti, kaže Snježana Bodnaruk, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva.

– Sve te bolesti uveliko opterećuju naš zdravstveni sustav i nažalost narušavaju zdravlje naših sugrađana. Brojke koje naš zavod prikuplja, kroz svoje poslove, nisu nimalo ohrabrujuće, kaže Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ipak, ugostiteljski radnici i hotelijeri tvrde da bi njegovo usvajanje u sadašnjem obliku dovelo do gubitka velikog broja radnih mjesta. Traže zakon po uzoru na zemlje koje su to riješile na drugačiji način.

– Tamo postoji mogućnost da se mali objekti, posebno oni do 40 ili 50 kvadrata, opredijele da li će biti prostori za pušače ili nepušače. Ove rezultate, koje su nam stranci donijeli, da neće biti ugrožena radna mjesta u ugostiteljstvu su obmana, kaže Amir Hadžić, direktor Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

BiH se nalazi među 13 zemalja svijeta po količini ispušenih cigareta po glavi stanovnika na godišnjem nivou. Na toj listi BiH se našla među vodećima zajedno sa Kinom, Rusijom, Indijom i Turskom.

– Svi smo upoznati s činjenicom da trošenje i korištenje duhana stvara ogromne troškove širom svijeta, koliko za sisteme javne zaštite, toliko i one u vidu izgubljene produktivnosti, koja je izazvana svim bolestima i smrtnim slučajevima, koji su posljedica korištenja duhana, kaže Frank Chaloupka, američki ekspert iz kontrole duhana sa Univerziteta Illinois u Chicagu.

Nacrt zakona sa novim prijedlozima ide na Vladu Federacije BiH, koja će ga nakon eventualnih usvajanja izmjena ponovo uputiti u parlamentarnu proceduru.

SHARE