NATO je za politiku otvorenih, a nikako zatvorenih vrata. Vrata za BiH su otvorena, ukoliko bh. vlasti poduzmu sve kako bi uklonili glavnu prepreku BiH na putu ka NATO-u, a to je knjiženje vojnih lokacija, ne samo u FBiH već i u RS-u. Uprkos sličnim porukama godinama unazad, predstavnici RS danas su ponovo bojkotirali sastanak sa predstavnicima NATO-a.

Predstavnici NATO-a u potpunosti podržavaju BiH na njenom evroatlanskom putu, te proces aktiviranja MAP-a. 2010. godine u Talinu je održan sastanak država članica NATO pakta i na tom sastanku BiH je odobren Akcioni plan za članstvo u NATO paktu, odnosno MAP. Naše vlasti tada su preuzele obavezu da riješe problem vojne imovine u BiH. U resornom ministarstvu ponosni su na postignuto.

“Od početka 2015.godine do danas uknjižena je 31 od budućih 57 lokacija, što je više od 50% i  to je kredibilan napor“, istakla je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

U budućnosti je potrebno donijeti i Zakon o državnoj imovini, koji će olakšati proces knjiženja i u RS.

“Mi sad imamo problem i sa lokacijama koje su neperspektivne jer ih niko neće da preuzme iz jednostavnog razloga što po postojećim zakonima ne mogu investirati“, dodaje Pendeš.

U RS taj problem se rješava sudskim putem. O punopravnom članstvu BiH u NATO nema konsenzusa, i ponovljeno je to predstavnicima NATO saveza. Predstavnici iz RS ni danas nisu prisustvovali sastanku.

“Otprilike smo mi tražili neko gledanje kroz prste, moje mišljenje je da toga neće biti u julu mjesecu“, navodi Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

“Naša poruka jeste da želimo BiH u NATO-u, da ne odustajemo od toga, da smo svjesni da vam trebamo pružiti dodatnu pomoć i više pomoći. Želimo vam pokazati da vas želimo u NATO-u, da nemamo politiku zatvorenih nego otvorenih vrata i da je BiH ta koja treba donijeti konačnu odluku“, poručio je Joao Rebelo, član Podkomiteta za odbrambene sposobnosti i budućnost sigurnosti NATO-a.

A u julu mjesecu održava se Samit NATO-a, jedni ovo vide kao novu priliku, drugi pak ne.

“Ja se nadam da su oni shvatili da je jednoznačna poruka danas bila da želimo što prije aktivaciju MAP-a, akcijskog plana kako bismo uklonili eventualne nedostatke postavljene u Talinu još 2008. godine, prevladali na način kroz izgradnju standarda NATO saveza kada su u pitanju OS BiH i sistem sigurnosti“, istakao je Nikola Lovrinović, predsjedavajući delegacije PSBiH u PS NATO.

Članstvo u NATO-u nije samo odbrambeni, već i politički savez te je uloga svih institucija BiH u tome prepoznata.

SHARE