Odluka o prodaji Ljubije nije dobila podršku većine. Od osamdeset poslanika, za je bilo 39, protiv 34 i suzdržanih sedam. Odluci je prethodila burna rasprava. Vlada RS, tačnije SNSD i SP, imala je namjeru da Izraeli Investment grupi proda 64,99 odsto dijela Rudnika Ljubije. Tome se usprotivio DNS zbog čega je pala većina u NSRS.

Klub DNS glasao je protiv. SNSD nije mogao da sastavi većinu.

„Mi nismo i nećemo biti ni na glasanju za prodaju zato što kupac nije kredibilan“, istakao je Marko Pavić, predsjednik DNS.

Za situaciju u kojoj su se našli kao koalicija Pavić krivi Ministarstvo energetike na čijem je čelu predsjednik SP-a Petar Đokić. Kaže da se obrazloženje prodaje ne može kasnije realizovati.

„Ugovorom iz 2004. eksploataciona i istraživačka prava data Mittalu, pa da se bez njegove saglasnosti ne može ništa uraditi i slično“, dodao je Pavić.

„Da li je trebalo 13 godina da mi čujemo da je ugovor štetan“, rekao je Branislav Borenović, šef Kluba PDP u NSRS.

Iz Saveza za promjene bili su od početka izričiti – Izraeli Investment grupa im je neprihvatljiva.

„Ne prodaje se kuća, nego se prodaje biznis. 2031. ističu resursi, hitno treba obnoviti istraživanja i treba obnoviti rudnik, i miješanje rude iz ova tri rudnika. To Evgenij Zotov i nepoznata firma nema kapacitet po mom ubjeđenju“, smatra Dragan Čavić, poslanik NDP u NSRS.

Špekulisalo se da bi SNSD i Socijaliste mogala spasiti “Domovina”. No pri glasanju svi poslanici ove koalicije bili su suzdržani.

„Neću da dopustim da budem ničiji segment za bilo koje potkusurivanje, ja ću glasati shodno svojoj savjesti. I uvijek ću uraditi ono što je najbolje za moj narod“, istakao je Admir Čavka, poslanik Koalicije Domovina.

Prodaji dijela Ljubije usprotivili su se i radnici Arcelor Mitala iz Omarske. U Banjaluku su došli autobusima, pješke. Radne mašine, tri dampera, koje su izvezli iz kruga Rudnika, policija je zaustavila. Mital je privatizovao dio rudnika, a sada to ima namjeru da učini i sa ostatkom. Nude 63 miliona, dok Izraeli Investment grupa nudi 30 miliona više.

Dodik je poručio da na ulicama nisu radnici Ljubije. Ranije je i poslanike optužio da postoji mogućnost da su podmićeni.

„To je jedna čudna stvar što se dešava, niko nije protiv radnika u Arcelor Mitalu, ta je firma posebno pravno lice. U RŽR radi samo deset radnika, odakle onda na ulici stotine radnika“, pita Milorad Dodik, predsjednik RS.

„Hoće li iko da spomene onih deset što nisu imali za kartu da dođu u Banjaluku da nam bilo šta kažu. Ovdje je u pitanju njihova koža“, kaže Radovan Višković, šef Kluba SNSD u NSRS.

Uporedo sa pričom o prodaji dijela Ljubije pojavila se i inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Vladi RS. PDP, NDP i SDS u ponedjeljak su predali zahtjev Narodnoj skupštini da se to nađe na dnevnom redu. Većinu bi mogli imati ukoliko bi se opoziciji priključi i DNS.

SHARE