Balkan postaje testno područje u novom hladnom ratu sa Rusijom, teza je koju je objavio New York Times. Nakon posljednjih dešavanja u Siriji situacija u cijelom svijetu postaje sve užarenija. Postavlja se pitanje da li će i kako će se to zaista odraziti na zemlje Balkana, posebno na BiH.

Dešavanja u svijetu u proteklom periodu okarakterisana su kao najveća kriza nakon Drugog svijetskog rata. U tekstu koji je objavio New York Times navodi se kako je Balkan, kao kolijevka Prvog svjetskog rata, bila ključna tačka. Upozoravaju da bi možda zemlje zapadnog Balkana, zbog hladnog rata ponovo mogle postati bojno polje.

”Rusija, kažu, širi svoj utjecaj i povećava etničke napetosti u zemljama koje se nadaju pridruživanju Europskoj uniji. Njihova je uključenost već potaknula Bruxelles da oživi uspavane ciljeve za proširenje. To također potiče svježu pozornost Washingtona o sigurnosnim rizicima za članice NATO-a.”, navodi se u  tekstu New York Times-a.

Sva ova dešavanja dovest će do još većih zaoštravanja na Balkanu, mišljenja je Denis Hadžović. Tvrdi, Rusija to već koristi kako bi osporila napredak BiH ka NATO-u i EU. Nesređenim zemljama na Balkanu, a posebno BiH, ovakav slijed situacije na globalnoj sceni zasigurno ne ide u prilog.

”Dovest će do još većih zaoštravanja interesa i NATO-a i SAD naspram Rusije, tako i u ovim mirnijim periodima imamo tu netrpeljivost i pokušaj ostvarivanja svojih interesa na području Balkana.”, istakao je  Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije.

Etničke tenzije, slabost BiH, korupcija i kriminal svakako mogu biti pogodnog tlo za testno područje hladnog rata kojeg vode dvije svjetske sile. Ruski uticaj na zemlje zapadnog Balkana zasigurno povećava etničke tenzije,  što je i moglo bi se reći rezultiralo i nedavno objavljenom strategijom Evropske komisije za Zemlje zapadnog Balkana, kako bi se približile EU. U tekstu New York Times- a još se navodi.

”Mark Galeotti, viši istraživač u Institutu za međunarodnu suradnju Odnosi u Pragu u novom članku za Europsko vijeće za vanjske poslove kaže da Rusija gleda na Balkan kao bojište u svom političkom ratu, te traži” da stvori smetnje i potencijalne pregovore s Europskom unijom”. – New York Times

Vojni analitičar Berko Zečević smatra da su Rusi u potpunosti promijenili svoj koncept djelovanja prema svijetu i SAD-u, te da testiraju spremnost SAD-a da odgovori na pojedine izazove.

Miišljenja je da se međunarodni odnosi na globalnoj sceni neće u tolikoj mjeri odraziti na Balkan.

”U narednom periodu ja ne očekujem vojne aktivnosti visokog rizika, nego možemo očekivati pojedine incidente, blokade parlamenta, poteškoće u samom razvoju BiH.”, navodi Zečević.

”Ovo je sve situacije koja je nastala inertnim djelovanjem međunarodne zajednice u Siriji. Od 2011. mi imamo tamo rat koji je počeo i nije na vrijeme zaustavljen.”, dodao je Hadžović.

Po svemu sudeći za zemlje zapadnog Balkana bolje bilo da se odnosi na relaciji SAD-Rusija poprave, u suprotnom slabe tačke balkanskih zemlja možda bi mogle biti iskorištene. Ne bi bilo prvi put da se koplja globalnih velesila lome preko malih država.

SHARE