Godinama traje polemika o Zakonu o notarima u Federaciji. Ustavni sud BiH, Ustavni sud Federacije, notarska komora, advokatska komora sve su adrese na koje je ovaj zakon dolazio ali do danasniko nije riješio ovaj problem. Zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu FBiH uputila je bivša potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić.Ustavni sud Federacije još 2015 godine pojedine članove proglasio je neustavnim. Problem je što se ne provodi Odluka. Neprovođenjem trpe advokati ali i građani.

Pojedini članovi zakona favoriziraju odnosno monopoliziraju ulogu notara u odnosu na advokate i neke druge djelatnike specijaliste iz oblasti prava. U praksi to znači građani nemaju jednak pristup uslugama.Neke vrlo jednostavne pravne poslove mogu obaviti samo notari ali ne i advokati, iako su kvalifikovani podjednako. Takav je najjednostavniji primjer sklapanje kupoprodajnog ugovora. U konačnici to dovodi do togada je izbor sužen a cijena povećana. Iz advokatske komore tvrde da ovako strog i ograničen zakon ne postoji ni i jednoj susjednoj zemlji.

„Advokat ili doktor pravnih nauka ili neka pravna služba više ne može obavljati poslove vezane za sastavljanje ugovora u prometu nekretnina, sačinjavanje statuta, utvrđivanje statuta osnivačkih akata i slično. Na taj način je očigledno devedena jedna cijela profesija u neravnopravan položaj“, kaže Adnan Biser, advokat .

Neprovođenjem Odluke Ustavnog suda Federacije desio se drugi pravni problem na koji je Ustavni sud Federacije čak u obrazloženju presude na zakon o notarima i uputio, kaže Dunović.

„Radi se o tome da su određeni zakoni, posebni, definisali osređene stvari na osnovu zakona o notarima se sada kada imamo situaciju da zakon o notarima u nekim članovima protuustavan a pojedini zakoni vuku prava iz zakona o notarima i onda imamo tu pravnu nesuglasicu“, ističe Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH.

To je bio razlog da i sam Dunović podnese novi zahtjev za ocjenu ustavnosti šest zakona koje je Ustavni sud Federacije naveo u obrazloženju presude.

„Taj zahtjev za ocjenu ustavnosti ja sam predao Ustavnom sudu još u julu 2016 godine u međuvremenu se po ovom zakonu za ocjenu ustavosti nije ništa novo desilo. Na ustavnom sudu BiH notari pokrenuli zahtjev za preispitivanje PRESUDE Ustavnog suda FBiH a Ustavni sud BiH nedavno je donio rješenje kojim se proglašava nenadležnim, te na taj način odbija njihovu apelaciju“, dodao je Dunović.

Presuda Ustavnog suda, notari tvrde, nije ništa promjenila.I presudom ostaje i dalje da su notari isključivo nadležni za pravne poslove kada se vrši kupovina ili prodaja nekretnina, zasnivanje hipoteke, bračni ugovori, nasljedni ugovor. U međuvremenu je to propisano posebnim zakonima, koji su na snazi i nisu bili predmet ocjene Ustavnog suda. Ono u čemu su svi saglasni je da se  moraju  usaglasiti cijene notarskih usluga.

SHARE