Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da je metalska industrija jedan od najvažnijih sektora privrede zbog tradicionalnog naslijeđa i resursa koje posjedujemo, te da su glavni stubovi na kojima počiva njeno dugogodišnje liderstvo proizvodnja metala, te automobilska i namjenska industrija.

Novalić je na manifestaciji pod nazivom ‘Info dan metalaca 2017” koja je upriličena u Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu dodao da automobliska industrija prednjači po svojim rezultatima i zbog stalnog rasta automobilske industrije na Zapadu, te da je i namjenska industrija u stalnom porastu.

– Jedan od razloga jeste i taj što smo stabilizirali poslovanje kompanija u namjenskoj industriji, a oko 30 miliona KM koliko iznosi profit namjenske industrije, vraćen je ponovo firmama za njihov dalji rad i razvoj – istakao je Novalić.

Govoreći o izazovima, Novalić je naglasio da je ovo jedna od industrija koja mora pratiti tehnološka dostignuća. Kada je riječ o radnoj snazi i specifičnim obukama u metalskoj industriji, kako je dodao, tu postoji izazov kako da se održi, unaprijedi i zadrži taj proizvodni kadar.

–  Naime, taj obučeni kadar nije takav izašao iz škola, nego su firme u skladu sa svojim obukama osposobile potreban kadar koji moramo zadržati. Također, trebamo održati i nivo tehnologija s obzirom na svakodnevni napredak i u toj oblasti – kazao je Novalić.

Naglasio je pozitivne rezultate koje namjenska industrija ostavaruje u poslovanju, izvozu i zapošljavanju, ali i u smislu sigurnosti države.

– Čestitam 15. novembar, Dan metalaca, svim metalcima i svima drugima koji shvataju važnost te branše – zaključio je Novalić.

SHARE