Parlament RS prihvatio je novi kredit za izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj. Razmatrana je i odluka o prihvatanju zaduženja od 51,3 miliona eura kod Svjetske banke za projekt restrukturiranja Željeznica RS. Resorni ministar je najavio i otpuštanje velikog broja radnika iz ovog javnog preduzeća.

NSRS usvojila je odluku o zaduženju od 47 miliona eura za autoput Banja Luka – Doboj. Zaduženje za restrukturiranje Željeznica sačekat će sedam dana. I o tome se raspravljalo po hitnom postupku.

„Ta sredstva su upravo predviđena da se izmire obaveze prema zaposlenima u smislu potraživanja zaposlenih u zaostalim regresima u tužbama radnika po neisplaćenoj razlici toplog obroka u porezima, doprinosima i svemu ostalom što to podrazumijeva, a to je najveća komponenta i ima 5 miliona eura za organizaciono rekonstruiranje“, kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Resorni ministar naglasio je da će broj zaposlenih biti smanjen za 1.000 radnika. 500 do kraja ove godine i preostalih 500 do okončanja procesa restruktuiranja.

„Time smanjujemo znatan dio troškova u funkcionisanju željeznica, to nije dovoljno, to podrazumijeva i modernizaciju željeznica i poboljšanje i efikasnosti da željeznice rade profitabilno“, dodao je Trninić.

Opozicija protiv zaduženja. Kažu, radi se o zavlačenje ruku u džep građana.

„Mi iz PDP-a smatramo da su Željeznice školski primjer neodgovornosti, bezobrazluka i drskosti. Umjesto da aktuelno rukovodstvo Željeznica bude kažnjeno smjenjenim i da podnesu račun za ono što su uradili u proteklom periodu, mi ćemo ovo aktuelno rukovodstvo danas nagraditi sa 100 miliona KM“, kaže Miroslav Brčkalo, poslanik PDP-a u NSRS.

SDS tvrdi da je ovo zaduženja izdaja. Iz NDP-a smatraju da Vlada RS diže kredit da bi izmirila obaveze prema sebi. Nakon višesatne rasprave, sjednica je prekinuta. Nastavak je zakazan za 20. februar.

SHARE