U RS je i pored Odluke Ustavnog suda BiH, kojim je proglašen neustavnim, obilježen dan RS. Parada policije, ali i pripadnika drugih institucija, zapaljiva retorika političkog establišmenta RS, te liturgija koju je predvodio patrijarh SPC Irinej, obilježili su 9. januar.

Ceremonija obilježavanja 9. januara započela je liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, koju je predvodio patrijarh Irinej. Liturgiji su, uz predsjednika RS Milorada Dodika, te ministre u Vladi, učestvovali i predsjednici opozicionih stranaka u tom bh. entitetu.

Patrijarh je istakao da treba da nestanu sva neprijateljstva i da se učini sve da zavladaju mir, sloga i ljubav. RS je, nakon 25 godina, odlučna živjeti svoj život kao država, te upražnjavati sva prava dobijena Dejtonom, poručio je nakon liturgije predsjednik RS.

Osim činjenice da je obilježen neustavni praznik, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je, bez odluke Ministarstva odbrane, postrojio pripadnike Trećeg puka OS BiH u Banjaluci.  Nakon raporta, Ivanić je vojnicima naredio da ostanu na Trgu Krajine.

Nakon defilea pripadnika brojnih entitetskih institucija, prisutnima se ponovo obratio predsjednik RS.  RS je stvorena kao odgovor na zov srpskog naroda da se na ovim prostorima ostvari sloboda, poručio je Dodik.

Na prijamu kod Dodika, predsjednik Srbije je RS nazvao multietničkom državom. Obratio se nakon toga i na svečanoj akademiji.

Obilježavanje dana RS završeno je upravo svečanom akademijom. Osim Nikolića, te vrha vlasti i opozicije u RS, na akademiji su prisustvovali i ministri u srbijanskoj Vladi.

SHARE