Obilježena je godišnjica smrti Selme Agić i Edite Malkoč, studentkinja koje su usmrćene na pješačkom prelazu prošle godine. Tužna godišnjica obilježena je u prisustvu porodica stradalih, njihovih kolega sa Filozofskog fakulteta i profesora. Nećemo odustati od pravde, poručeno je.

Godinu dana nakon nesreće, na mjestu pogibije 20-godišnje Edite i 21-godišnje Selme, zapaljene svijeće i položeno cvijeće. U tišini je odata počast stradalim studentkinjama.

10. oktobra prošle godine usmrćene su na pješačkom prijelazu, u blizini Filozofskog fakulteta. Njihovi prijatelji, studenti se ne mire sa ovim stanjem, traže promjene i veću sigurnost građana.

“Mjesec dana poslije nesreće i tragične smrti Selme i Edite, bile su aktivne policijske kontrole , danas njihovo djelovanje ne vidimo, ” kaže Lamija Spahić.

Za ubistvo Selme i Edite, sudi se Sanjinu Sefiću kojeg se tereti da ih je usmrtio prošavši automobilom kroz crveno svjetlo na semaforu, te potom pobjegao. Porodicama stradalih studentkinja teško pada sve što prolaze tokom suđenja.

“Prošla je godna dana, a mi nismo ni na pola suđenja, od cijelog odgađanja, dolaska advokata koje dok ja nisam reagovao, sud nije kažnjavao za nedolaske, do advokata SAnjina Sefića za kojeg tvrdi da su svi krivi sem njega. Za njega su krivi i svjedoci, za kojeg tvrdi da nisu vidjeli,” istakao je Amir Agić, otac Selme Agić.

Sefić je nakon bijega u Srbiju i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, 9. januara ove godine izručen BiH. Optužnicom u ovom predmetu obuhvaćeni su i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić koje se tereti za pomaganje Sefiću nakon izvršenja krivičnog djela.

SHARE