Većina u Narodnoj skupštini ne želi raspravljati o spornom revizorskom izvještaju koji je pokazao da je Vlada RS prikazala umanjeni deficit u budžetu, nakon čega je glavni revizor Duško Šnjegota podnio ostavku. Opozicija upozorava – nije demokratija kada većina kršeći zakone i poslovnik nameće svoju volju.  

Odbor za finansije Narodne skupštine je sa predloga dnevnog reda povukao Konsolidovani revizorski izveštaj o izvršenju budžeta RS za 2016, a što je skupštinska većina i prihvatila. Iz opozicije su upozorili da to može da učini samo Odbor za reviziju, a nikako Odbor za finansije.

– Mi nećemo dopustiti da sjednice Narodne skupštine budu mjesto na kome se potvrđuju povrede Ustava, povrede zakona i neposlovničko ponašanje većine u NS, mi to nećemo dozvoliti, kaže  Dragan Čavić, predsjednik NDP.

Iz vladajuće većine optužuju opozicionare da ih izvještaj zanima samo kada su uključene kamere. Poručuju da niko od poslanika opozicije nije prisustvovao jučerašnjoj sednici Odbora za finansije na kojoj se razmatrao Šnjegotin izveštaj.

– Hoću da vas obavijestim da smo informisani da postoje pozivi sa društvenih mreža koje poslanici do besvijesti koriste, povredu poslovnika, koriste da pozovu na prekid skupštine. Na nasilje i da poremete rad skupštine. I želim da poručim da dok postoji većina u NSRS ona će raditi, rekao je Nenad Stevandić, iz Ujedinjene Srpske.

Do redovne popodnevne pauze poslanici nisu utvrdili dnevni red. Prije toga poslanicima se obratila premijerka RS Željka Cvijanović koja je optužila opoziciju da pravi lakrdiju od Narodne skupštine. Ambasadore BiH da rade protiv institucija RS, a ministra spoljnih poslova Igora Crnadka da ne upravlja svojim resorom. Ona je još ustvrdila da je RS osvojila privredni rast, te da je moguće poboljšanje situacije u javnim preduzećima.

SHARE