Ove sedmice FBiH ne bi trebala ostati bez snabdijevanja plinom. Zavrtanje ventila navodno je odgođeno za sedam dana do kada bi se trebao pronaći dogovor za sporne tarife transporta koje žele nametnuti iz Srbije i Republike Srpske. Prema saznanjima TV1 iza povećanja cijena transporta, mogla bi se kriti priča o dobro smišljenom organizovanom kriminalu, kojim se želi preuzeti tržište plina u FBiH. Indikativno je zabrinjavajuće da Vlada FBiH ne reagira, posebno jer bi prekid snabdijevanja plinom negativno uticao na privredu.

Prekid isporuke zemnog gasa imao bi nesagledive posljedice za ArcelorMittal, posebno u trenutku dok se priprema kapitalni remont postrojenja u Zenici od 30. marta. U tom slučaju došlo bi do prekida proizvodnje u fabrici ali i obustave eksploatacije rude u Prijedoru

„Nije pretjerano reći da bi to zaista bio udar na ekonomiju BiH i sigurno imalo bi dugoročne i velike posljedice na proizvodnju čelika i proizvodnju željezne rude u BiH“, kaže Dijana Božić Srdanović, glasnogovornica ArcelorMittala Zenica.

U Mitalu mogu odahnuti, bar narednih sedam dana. Direktor Sarajevo gasa u Istočnom Sarajevu Slavo Krajišnik vjeruje da će biti udovoljeno zahtjevu BH Gasa da se prekid dotoka plina u FBiH prolongira. To ipak ne rješava problem, jer BH Gas se našao na koordiniranom udaru firmi iz Srbije i RS preko kojih se transportuje plin, a koje traže povećanje cijena svojih usluga. Sa novim cijenama plin bi u FBiH poskupio i do 50 odsto, što bi na ruku išlo Gaspromovom postrojenju za ukapljeni plin u Zvorniku.

„Za nas je to jedna visoko koordinirana akcija između ljudi koji su vezani za gas u RS, u Srbiji, i koji na ovaj način žele povećati cijenu transporta kroz gasni sistem, stvoriti ambijent da se tečni gas može dovlačiti cisternama do privrednih subjekata kad nisu period zime“, kaže Amer Jerlagić, predsjednik SBiH.

„Mislim da to nema veze. Ne može nikada kamionski transport biti jeftiniji nego cijevi. To nema šanse“, ističe Slavo Krajišnik, direktor Sarajevo Gas RS.

Ipak, matematika je napravljena, čak i po cijenu da bez plina ostane i Istočno Sarajevo, jer zatvaranje ventila upravo to znači.

„To je tačno i jedni i drugi ostajemo bez gasa“, dodao je Krajišnik.

Osim toga, u sektoru plina Republika Srpska pokušava preuzeti dejtonske ingerencije BiH i nametnuti entitetskog regulatora kao državnog čije uspostavljanje godinama uspješno opstruira. Dokaz za to je dozvola Regulatorne komisije za energetiku RS-a firmi GAS – res  za  obavljanje djelatnosti trgovine i snabdijevanja gasom na teritoriji BiH. Već duže vrijeme ova firma želi trgovati u FBiH gdje se i najviše troši, a na čelu firme je bivši ministar energetike u Vladi RS Slobodan Puhalac.

„Nemamo riješeno pitanje reguliranja cijene gasa pa time nisu zaštićeni ni potrošači“, rekao je Jasmin Kadić, član Odbora za energetiku u PFBiH.

Za sada jedina reakcija iz Vlade FBiH je prijetnja ministra industrije i energetike Nermina Đindića o smjeni uprave BH Gasa iako bi pristanak na ucjene iz RS-a i Srbije značio i propast ovog preduzeća. Tokom svog mandata ova Vlada nije uradila ništa da se obezbijede alternativni izvori snabdijevanja plinom na teritoriji FBiH. Svjesno ili ne moglo bi se pokazati veoma brzo, ukoliko su tačne informacije da su postojali nezvanični susreti predstavnika Vlade i firmi zainteresovanih da preuzmu tršište FBiH.

SHARE