Otvoren je 13. sajam privrede – Tešanj 2017. Na sajmu izlaže preko 200 domaćih i stranih izlagača iz inostranstva. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Njemačka, a svečano ga je otvorio predsjedavajući Vijeća ministra BiH.

Cilj je jačanje privrednih kapaciteta BiH, poručeno je na otvorenju sajma. Tešanj je dobar primjer kako općina, u ambijentu koji nije u potpunosti politički stabilan, može biti funkcionalna i efikasna, istakao je Denis Zvizdić.

“Mislim da su općine ili lokalna vlast najbliži građanima i da im pomažu u najbitnijim segmentima, i treba ih jačati i u finansijskom i u investicionom smislu”, naglasio  je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Čudo je u ovom sustavu da ljudi imaju ideju, viziju, za rad, zapošljavanje, posebno ako znamo da imaju i nelojalnu konkurenciju”, svjestan je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Sajam je poprimio regionalni karakter, poručila je ambasadorica Njemačke, zemlje partnera sajma. Tešanj je pozitivan model koji dokazuje da se može napredovati.
“Radi se o sajmu koji se organizuje u području poslovne izvrsnosti, što čak ni u Evropi nije baš uobičajeno. Njemačka pomaže općini da poveća investicionu sposobnost”, kazala je ambasadorica Christiane Hohmann.

Treba se shvatiti da privrednici nisu lopovi i kriminalci, zbog čega se mora osigurati da im se izađe u susret. Organizatori kažu da je ovogodišnji sajam najveći. Sajam će u naredna tri dana imati niz pratećih sadržaja od zanimljivih i aktuelnih panela, prezentacija ali i predstavljanja kompanija, udruženja i projekata. Drugi dan sajma planirano je održavanje Skupštine Privredne komore Federacije BiH, koja je i partner Sajma.

SHARE