Intevju Bakira Izetbegovića izazvao je buru reakcija i u našoj ali i susjednim zemljama. Koliko  je sve izmaklo kontroli, pokazuje i činjenica da je za četvrtak sazvana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije.

Iako Izetbegović nije rekao ništa novo, niti je rekao onako kako su to prenijeli mediji u Srbiji.

“Što se mene tiče Kosovo je trebalo biti priznato, sad će se na mene da se ljute kolege Srbi ali moji pokušaji u tome samo su nanijeli štetu unutar BiH ništa nisu pomogli Kosovu“, rekao je Izetbegović.

Ovo je potpun odgovor člana Predsjedništva BiH na pitanja da li će BiH priznati Kosovo.

Svima u BiH, regionu, svijetu je jasno na kojim principima funkcioniše BiH. Izetbegovićev stav u tom kontekstu nikada nije bio sporan, ali isto tako i spoznaja da je za takvu odluku potrebna saglasnost sva tri naroda.

“Bez trojke ne možemo rješavati međunarodne odnose, ako srbijanski misli na srpski to neće, onda to ne može“, rekao je Izetbegović.

Međutim, umjesto da se intervju pogleda i činjenice provjere, region bruji od informacija, koje su igrajući se gluhih telefona pretvorile u vijest da BiH priznaje Kosovo. Srbija je otišla korak dalje i za četvrtak zakazala sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

“Mnogo se toga promjenilo tim intervjuom, i nije samo priča o tome da se (Izetbegović) nada priznanju Kosova i da je to trebalo da se učini, i nije samo to da se teritorijalni integritet BiH brani ratom, a da Srbija treba da isporuči, uz šoljicu kafe i ratluk, dijelove svoje teritorije. Dakle, reč je i o drugim delovima naše teritorije gde se neko meša u naše unutrašnje odnose, a da za to nema nikakav osnov jer nemamo nikakav potpisan međunarodno-pravni ugovor”, kaže Aleksandar Vučić.

Ova Vučićeva izjava zapravo otkriva da je predsjednik Srbije burno reagovao jer BiH ne prihvata da se granica na Drini ucrta na štetu BiH. I u pravilu je tako. Slična doza paranoje iz zvaničnog Beograda tako je stigla i u septembru prošle godine, nakon intervjua Sefera Halilovića za TV1. Vučić je tada prekinuo posjetu Americi i hitno se vratio u Srbiju, te sazivao vanredne sjednice. Nakon kojih se nije desilo ništa.

Tako će vjerovartno biti i ovog puta, kada bi se Savjet za zaštitu nacionalne sigurnosti Srbije mogao baviti analizom Izetbegovićevog intervjua. Do tada bezrazložna histerija nije zaobišla niti jedan medij u susjedstvu.

SHARE