Vanredna sjednica federalnog Zastupničkog doma, koju su sazvali SDP i DF, nije održana. Razlog – nedostatak kvoruma. Razlog za nedostatak kvoruma – na sjednicu osim nekoliko zastupnika SBB-a, nije došao niko iz vladajuće koalicije, odnosno iz SDA ili HDZ BiH. 43 prisutna zastupnika nisu sami mogli raspravljati o zakonu o izbornim jedinicama, a koji bi, kako su naveli predlagači, omogućio provedbu rezultata oktobarskih izbora.

I prije početka, do kog nije ni došlo, bilo je jasno da neće biti dovoljnog broja zastupnika. Onima iz SDP-a, DF-a, te drugih manjih stranaka, nije preostalo ništa drugo nego da prekinu ono što nije ni počelo.

„Nemamo kvorum za održavanje sjednice, tako da u ovom trenutku ćemo i prekinuti sjednicu“, istakao je Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba DF u Parlamentu FBiH.

Nakon što je prekinuto nezapočeto, prisutni su osuli paljbu po vlasti. Posebno po SDA.

„Ovo predstavlja još jedan dokaz da SDA i HDZ u želji za očuvanje vlasti ne prezaju ni da se očuva ustavni poredak FBiH. Zbog očuvanja vlasti ne prezaju ni da blokiraju FBiH“, ističe Elvir Karajbić, predsjedavajući Kluba SDP BiH u Parlamentu FBiH.

Zakon o izbornim jedinicama, kažu, nije mrtav. Na sceni je politički kukavičluk SDA, poručili su iz DF-a.

„SDA je sada birajući između zakona, koji je Parlament FBiH po Izbornom zakonu dužan usvojiti, je izabrala HDZ. Svog prirodnog partnera“, kaže Đonlagić.

Objasnili su da predloženi zakon nije protiv bilo koga, te koji je u skladu s federalnim Ustavom i Izbornim zakonom.

„Ovaj tekst zakona je dobar zato što sprečava mostarizaciju Federacije nakon izbora u oktobru. Ovo što smo danas od SDA dobili jeste da je obesmišljen Parlament FBiH. Zastupnici imaju pravo da predlažu zakone“, dodao je Đonlagić.

„Danas smo mi kao predstavnici građana bili onemogućeni da rapravljamo o jednom dobrom prijedlogu“, smatra Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

„Bio sam u zabludi misleći da će se danas zastupnici izjašnjavati o tome ko je za multietničnu BiH, a ko nije. Desilo se nešto puno gore – SDA i HDZ su uskratili demokratsko pravo svojim zastupnicima da razgovaraju o multietničnoj BiH“, kaže Milan Dunović, potpredsjednik FBiH (DF).

Iz SDA navode da DF-u i SDP-u nije ni bio cilj usvajanje zakona. U suprotnom bi postupke usaglasili s vladajućom većinom.

„Drugi cilj koji su SDP i DF željeli postići jeste da unište zakon o PIO koji je sutra na sjednici Parlamenta FBiH. Željeli su da naprave takvu atmosferu u Parlamentu, da se odgodi sutrašnja sjednica, da neko eventualno ne glasa za zakon o PIO iz parlamentarne većine“, smatra Ismet Osmanović, predsjedavajući Kluba SDA u Parlamentu FBiH.

Nekoliko zastupnika SBB, koji su dio većine, ipak su došli.

Ne boje se, kategorični su, iz SBB-a, odmazde ostatka većine. U isto vrijeme opozicija tvrdi da se SDA nije smjela pojaviti na sjednici jer u protivnom zakon o PIO ne bi bio usvojen na sutrašnjoj sjednici koji je isuviše važan za SDA i federalnu Vladu na čelu s Fadilom Novalićem. Ko je u pravu, pokazat će sutrašnja sjednica.

SHARE