Izborni zakon  glavna je tema razgovora predstavnika kolegija oba doma PS BiH  i novog šefa misije OSCE-a Brucea Bertona. OSCE insistira da se se Izborni zakon promijeni u dijelu koji se odnosi na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, da se riješi  pitanje Mostara i Predsjedništva BiH.

Izborni zakon, novi šef misije OSCE-a, stari problemi. Međunarodna zajednica očekuje da domaći lideri riješe problem Izbornog zakona, da ga promijene, da država počne funkcionisati.

– Međunarodna zajednica nema rješenje koje predlaže. Mi insistiramo da oni koji vode ovu državu urade to za svoje građane, mi smo spremni da pružimo podršku i ono što zadnje želimo da se desi, je da čitava država postane Mostar, poručuje novi šef OSCE-a u BiH.

Ipak, svi imaju različite poglede na promjene Izbornog zakona koji je postao prava bosanskohercegovačka trakavica.

– Da bi se primijenile odluke Evropskog suda za ljudska prava potrebno je mijenjati Ustav, brisati etničke odrednice i nastaviti tamo gdje se stalo u razgovorima s gospodinom Fileom, tvrdi dopredsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović.

– Moramo kroz dijalog doći do rješenja i moramo promijeniti Izborni zakom i poštovati odluke Ustavnog suda. Bilo bi dobro implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava, poručuje Bariša Čolak.

Održavanje izbora 2018. ne smije doći u pitanje, saglasni su svi.

– Mora se učiniti sve da izbori budu održani i da se omogući normalna implementacija  izbornih rezultata, poručuje Džaferović.

– Mi ćemo sa svoje strane, barem stranka kojoj pripadam i predstavnici HNS-a, učiniti sve da ćemo maksimalno participirati sa onim što imamo. Ako bi bilo boljih rješenja, amandmana mi bismo ih vrlo rado prihvatili, poručuje Čolak.

Bilo kako bilo, rješenje ne postoji. Ni dogovor. Zasukati rukave i  raditi, to se već čulo. Za promjenu Ustava ne postoji dogovor, a to povlači i sve ostalo. Kako sada stvari stoje izbori će biti održani bez ključnih promjena Izbornog zakona.

SHARE