Položaj različitih kategorija marginalizovanih grupa u BiH vrlo je težak. Ne svojom voljom, nego voljom društva, gurnuti su na marginu. Događaj “MožemoViše” kroz interaktivne i kreativne radionice danas je slavio ljudska prava i uradio korak više na razbijanju predrasuda i tabua.

Marginalizovane grupe u BiH imale su priliku podijeliti svoja iskustva, razgovarati o problemima, te dobiti priliku da postanu ravnopravan dio zajednice i tretman kakav zaslužuju.

33-godišnja Svjetlana Opačić, pravnica iz Banja Luke, iz borbe sa kliničkom depresijom i anksioznošću izašla je kao pobjednica. Bolest ju je dovela u Udruženje „Zajedno“, koje je i danas kako kaže, njen drugi dom.

“Doživjela sam stigmu, predrasude, dobila sam otkaz zbog toga što sam ‘lice sa mentalnim problemom’, ali ja sam sebe deautostigmatizovala, nema autostigme, nisam na margini jer tamo ne želim biti”, ističe Svjetlana Opačić, članica Udruženja građana “Zajedno” Banja Luka.

Mentalno zdravlje više ne smije biti tabu tema, krajnje je vrijeme da se razbijaju predrasude, kaže Svjetlana.

“Jako mi je bitno znati osjetiti čovjeka, predosjetiti ga, dati neke upute, dođi kod nas u centar prigrlit ćemo te, obrati se profesionalcu za profesionalnu pomoć, nastavi uzimati medikamente. Ako je to moja životna misija pored bavljenja pravom koje volim, onda sam na pravom mjestu danas.”

Pored ovog, više od 20 nevladinih organizacija i udruženja iz cijele BiH nastoje osigurati osnovna ljudska prava, jednakost i veću uključenost u društvo za margnalizovane grupe. Prošle godine podržano je preko pet hiljada korisnika širom BiH.

“Mi ćemo ove godine zajedno sa devet lokalnih zajednica, USAID i zajednice izdvojiti 800 hiljada maraka do kraja godine bit će usmjereno na finansiranje start up biznisa žena koje su na neki način marginalizirane”, poručuje Jasmin Beršić, direktor Programa podrške marginalizovanim grupama.

“Od završetka rata američka Vlada uložila je više od milijardu dolara pomoći, drago mi je vidjeti da je ta potreba sada manja. No, predstavnici vlasti i organizacije i dalje su predani uraditi više za društvo u cjelini”, istakao je Petter Duffy, direktor misije USAID-a u BiH.

Saša Ristić proteklih dvadeset godina klaunoterapijom izmamljuje osmijehe najmlađih. Rad sa mališanima pedijatrijske klinike u Sarajevu, Zavodu Mjedenica samo su neki do projekata.

“Mi smo u jednom trenutku shvatili da sa vrlo malo možemo puno, sa vrlo malo osmijeha možete promijeniti nekome dan. Cijeli život se svodi na to da ono što imamo danas, ako nekog danas ostavimo veselijim nego što smo ga zatekli, mislim da smo uradili ono što je svrha života”, dodaje Ristić.

Projekt podrške marginalizovanim grupama na snazi je već dvije godine, a novčanim sredstvima je podržano 28 organizacija širom BiH koje pomažu ovoj kategoriji stanovništva. Vrijednost projekta je dva miliona KM.

SHARE