Svjetska turistička organizacija potvrdila je da je porast broja turista u BiH četiri puta iznad evropskog prosjeka, sa godišnjim rastom od 26 posto. Najviše je turista iz Hrvatske, Srbije, Turske i Slovenije. Posjetili smo staru jezgru Sarajeva i razgovarali sa njima.

Sarajevska Baščaršija nezaobilazno je mjesto za turiste. Tu smo vidjeli i grupe, organizovane ture, ali i one koji su došli u svom aranžmanu. Prvo smo zaustavili turiste iz Južne Koreje.

„Ostajemo jedan dan i onda idemo u Mostar, zatim Međugorje. Prelijepa je zemlja, nikada ovo nisam vidio,orjentalna i zapadna kultura su izmiješane. Sretan sam što sam ovdje“.

„Mnogo nam se sviđa, prelijep je grad. Došli smo iz Bjelorusije“.

„Dva dana smo u Sarajevu, jedan u Mostaru. Iz Turske smo. Željeli smo doći posjetiti zemlju“.

Podaci govore da je BiH je u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 436.485 turista, što je više za 8,7 posto nego u istom periodu prošle godine. Porastao je i broj noćenja. Turisti su ostvarili skoro 885 hiljada noćenja, što je više za 9,3 posto nego prošle godine. Ovo su nam potvrdili i sarajevski vodiči.

Zijad Jusufović – predsjednik udruženja turističkih vodiča KS: Mi smo zaista postali destinacija čudo, tako da sve zavisi od interesa. Sarajevo može ponuditi od obične historijske ture, ratne, olimpijske, jevrejske, bilo šta da izmislite za bilo koje goste ovdje možete naći turu i zanimljivost.

Najviše gostiju je iz Hrvatske, Srbije, Turske, Slovenije, Italije, Emirata, te Njemačke. Interesantno, najduže se zadrđavaju Irci, Maltežani, Kuvajćani i Katarani. Najtraženije ture definitivno su ratne, kaže Jusufović.

Zijad Jusufović – predsjednik udruženja turističkih vodiča KS: Ljude interesuje šta je bilo u ratu, kakva je budućnost, kakvo je trenutno stanje, kakvi su odnosi među ljudima, mi smo ipak centar susreta civilizacija, graniče pravoslavlje i katolicizam, dolaze nam Arapi.

Jedna od agencija radi i posebne ture za djecu iz dijaspore. O Bosni djeca ne uče dovoljno u školama, pa su ove ture, kažu nam mališani, jako korisne.

„Mnogo ljudi iz dijaspore, koji se vrate, žele učiti o svojoj zemlji. Naučli smo da je Baščaršija bogata kulturom, naučili smo priču o Sebilju, Husrev begovoj džamiji, Vijećnici. Naučio sam mnogo o svojoj državi“, kaže Amar Mašić.

„Mnogo smo se zabavili sa vodičem, šetajući starim gradom. Posjetili smo mnoga mjesta, mnogo je odličnih stvari i kulture u Bosni. Naučio sam mnogo stvari koje će mi pomoći da živim i idem u školu ovdje“, kaže Tarik Mešić.

Inače, strani turisti ostvaruju duplo više noćenja nego domaći. I skoro svi turisti koje smo zatekli, kažu nam da im je sljedeća destinacija Mostar.

SHARE