Općinski Sud Tuzla 2014. godine na presudio je u korist bivšeg direktora Eseda Mujačića da je smijenjen nezakonito. Naloženo je njegovo vraćanje na posao. Žalbama se proces odugovlačio do prošle godine kada je ponovo naloženo da se Mujačić vrati na posao, te da mu se isplati 100 hiljada maraka odštete.

Sudska bitka Eseda Mujačića trajala je četiri godine. Na posao nikad nije vraćen. Iako  je sudska odluka jasna. Vlada TK, nadzorni odbor Aerodroma i uprava ovog preduzeća sve su učinile da se Mujačić ne vrati na posao. Na njegovom mjestu sjedi Rifet Karasalihović.

„Na to pitanje neću da vam odgovorim zato što nisam kompetentan. Imate Nadzorni odbor, pa ih pitajte“, poručio je Rifet Karasalihović, direktor aerodroma Tuzla.

„Ja ne mogu da shvatim da direktor i tri člana Nadzornog odbora mogu biti jači od čitavog sistema pravosuđa i vlasti, vjerovatno nije bilo dovoljno volje da se presuda izvrši, bilo je vjerovatno određenih interesa pa se  nije riješilo, pa su ti interesi nadjačali državne i pravne“, kaže Esed Mujačić, smijenjeni direktor aerodroma Tuzla.

A nadzorni odbor koji je po riječima Karasalihovica nadležan za ovaj problem je smijenjen. Postavljen je novi ali imena članova nisu objavljena niti na stranici Vlade TK, niti Aerodroma. Sudskom odlukom Mujačiću aerodrom mora isplatiti oko 100 hiljada maraka.

„S obzirom da ima, koliko je meni poznato nekih nelogičnosti u toj presudi, nije moguće da se iz zakonskih razloga isplati“, kaže direktor aerodroma Tuzla.

Karasalihović ima podršku Vlade TK. I predhodnih, ali ove posebno. Resorni ministar turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, na aerodrom je zaposlio snahu Rialdu Gluhić. Zaposlena je u njegovom mandatu, a kaže da ne vidi ništa sporno u tome.

„Jeste zaposlena ali po konkursu, pitanje vam je odlično, ali nisam tako naivan kao ministar da bih šta lobirao.

– Je li zaposlena u vrijeme kad ste vi bili ministar?

Da svakako.

– Jeste li vi uticali?

Ne! Niti bi, nisam naivan“, objasnio je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Direktor Aerodroma, Rifet Karasalihović, preko kojeg Gluhić nije uticao na zaposlenje snahe, nije bio raspoložen za ovakva pitanja.

„Neću da odgovorim na to pitanje.

– Zbog čega?

Zato što me pitate neke nekompetentne stvari“, poručio je Karasalihović.

A nervoza kompetentnog direktora Aerodroma je razumljiva. Očuvati poziciju direktora, preko vlasti ima svoju cijenu. Tako je posao na proširenju putničkog terminala na Tuzlanskom aerodromu vrijedan više od dva miliona maraka, dobila firma Džena, koja je u vlasništvu brata ministra unutrašnjih poslova Huseina Topčagića.

SHARE