Savez samostalnih sindikata najavio je masovne proteste ukoliko novi Zakon o PIO bude usvojen. Ističu da su nezadovoljni kategorijama odlaska u penziju i visinom penzije, te da će novi zakon donijeti niže penzije u realnom sektoru. S druge strane penzioneri kažu kako ti navodi nisu tačni, te da bi Sindikat trebao da se brine isključivo za radnike.

Neobjektivno i nekorektno je ponašanje Sindikata, kažu u Savezu udruženja penzionera. Predsjednik udruženja kaže kako su zajedno učestvovali u donošenju i kreiranju ovog zakona, pa ovakve javne nastupe i najavu mogućih protesta smatraju besmislenim.

– Mi u Savezu udruženja penzionera smatramo da je njihova borba trebala biti usmjerena ka tome da radnici dobivaju što veće plate, odnosno da minimalne plate, posebno u realnom sektoru budu daleko veće nego što jesu, tada bi naravno imali i veće penzije, kaže predsjednik Udruženja penzionera.

Kako TV1 saznaje protiv Zakona o PIO samo je vrh Saveza samostalnih sindikata, odnosno predsjednik Bajramović i njegovi zamjenici Selvedin Šatorović i Bajro Melez. Po pitanju određivanja penzije Zakon ne poznaje ništa drugo osim da će penzija biti određena u odnosu na uplatu doprinosa, visinu uplate i dužine radnog staža, stoga poručuju Bajramoviću da se bavi tim pitanjem.

– Sindikat mislim da griješi kada je u pitanju donošenje zakona. Mi smo očekivali i danas očekujemo da Sindikat prihvati ovaj zakon jer je on zaista daleko bolji, prihvatljiviji i za radnike buduće penzionere i za stare penzionere, dodao je Rapa.

No, Sindikat je ipak suprotnog mišljenja. Bajramović tvrdi da Vlada izbjegava socijalni dijalog iako su prije godinu dana o ovom zakonu vođeni zajednički pregovori sa Sindikatom i Savezom udruženja penzionera. Sindikat niti njegovi članovi tada nisu istakli niti jednu primjedbu, a sada najavljuju masovne proteste.

– Masovne proteste pred Vladom i zatražiti kompletnu smjenu Vlade FBiH. Jer onda ćemo isključivo smatrati da Vlada Federacije, kao što i jest, izbjegava socijalni dijalog, kaže Bajramović.

Novi Zakon o PIO za penzionere je apsolutno prihvatljiv, pa na najavu protesta odgovaraju.

– Ti će protesti proći, bez potrebe će biti održani, gubit će se vrijeme, halabuka. A ako se ne usvoji zakon, onda bi mi penzioneri organizovali daleko veće proteste. To bi bili masovni protesti da kažem širom FBiH i na te proteste bi se okupilo preko 100 000 ljudi, navodi predsjednik Udruženja penzionera.

Zlatko Hurtić pojašnjava kako se ovdje radi o zaista čudnom mišljenju, te da Samostalni sindikat na neki način postaje sve manje samostalan i u svakoj prilici djeluje kao instrument političkih stranaka koje se protive usvajanju ovog zakona, a koje dolaze iz reda opozicije.

– Dakle, zaista je čudno da poslije godinu dana pripreme ovog zakona gdje su Sindikati bili uključeni sada pred usvajanje ovog zakona imamo hajde da kažemo, određeno drugačije razmišljanje Sindikata, koje ne može da uputi ni na šta drugo nego da se radi o jednom političkom djelovanju u korist političkih stranaka sa kojima je ovaj Sindikat na kraju krajeva u prošlosti potpisivao i sporazume, kaže Hurtić.

Novim zakonom o PIO, prosječna plaća iznosila bi 560 KM, a koja sada iznosi 439 KM, također novim zakonom razlika između najniže i najviše plaće iznosila bi jedan prema pet, u odnosu na sadašnju razliku od jedan prema sedam. Za penzionere neshvatljivo je neprihvatanje novog zakona, Sindikatu su poručili borite se za socijalnu pravdu, uplatu doprinosa i veće plaće, a koji će im pri penzionisanju omogućiti i veće penzije.

SHARE