U Banjoj Luci na sceni danas nije bila samo politička parada, već dobro osmišljen strateški projekt. Nepojavljivanje političkog vrha Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, analitičari ocjenjuju kao promovisanje nastojanja za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali sa druge strane i održavanja dobrih veza sa RS. Dodikov potez ocjenjuju kao političku filozofiju temeljenu na isključivosti, hegemonizmu i paternalizmu.

Na sceni je repriza lošeg odnosa prema pravnoj državi i Ustavnom sudu BiH, te još jedna repriza patriotsko nacionalnog folklora i sporenja glavnih političkih aktera u BiH, sve ponovo u režiji Milorada Dodika. Insistiranje tamošnjih vlasti upravo na ovom datumu govori o motivima koji se kriju iza cijele priče, tvrdi struka.

„Ti motivi su jačanje državnosti RS, a negiranje državnosti BiH. Krajnji cilj je secesija. Milorad Dodik to više i ne krije. Nikada ni Radovan Karadžić nije tako eksplicitno, govorio tako otvoreno o secesiji kako to radi Milorad Dodik“, istako je politički analitičar Ibrahim Prohić.

Nedolazak najviših dužnosnika Srbije, pod izgovorom ranije preuzetih obaveza, scenarij je viđen još prošle godine. Vučić je svjestan da opreza nikad dosta, stoga dobro balansira između evropskog puta Srbije i RS, tvrdi Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke.

„Mislim da se on drži svog puta ka EU, gdje na tom putu ne želi da izazove neku vrstu kontroverzinih konflikata i ono što će i onog što će na kraju krajeva nanijeti neku vrstu štete samoj Srbiji.“

A mudrosti ne nedostaje ni Dodiku, koji je jako dobro osmislio igru prebacivanja loptice na Mladena Ivanića, kada je riječ prisustvu OS BiH.

„Koristi se svaka prilika da se jedan u očima drugih prikaže kao izdajnik srpskih nacionalnih interesa, kao neko ko ne radi u interesu RS. Sa druge strane imamo stalnu potrebu Mladena Ivanića da dokazuje da to nije tako, da on nije nacionalni izdajnik“, dodaje Topić.

No, Dodikova strategija nikako ne smije biti potcijenjena. Potpuno je jasno da se svodi na osporavanje i blokiranje svih državnih institucija, te negiranje njihove nadležnosti –  kaže Prohić. Riječ je o strateškom projektu.

„Dugo insistiranje na određenim pragmatičnim stvarima, vodi tome da se i domaća i svjetska javnost, naviknu na postojeće stanje i da ga onda kasnije i prihvate. Dodik hoće da pokaže da fakticitet koji dovoljno dugo traje, vremenom može prerasti u legalitet“, poručuje Prohić.

A da nepoštivanje odluka Ustavnog suda nije legalan čin, te da se takve odluke moraju poštovati ponovili su danas i iz Ureda visokog predstavnika u BiH. Nemaju ništa protiv Dana RS-a, ali to ne može biti 9. januar.

SHARE