Visoki predstavnik Valentin Inzko pozvao je lidere vladajućih stranaka na državnom niovu na sastanak s ambasadorima PIC-a, 8. decembra. Sastanku ipak neće prisustvovati lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji je odgovarajući na Inzkov poziv, naveo da koalcija na državnom niovu ne postoji.

Razlog je, navode u SBB-u, taj što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, još u decembru prošle, a nakon toga i u martu ove godine, tražio od SBB-a da napusti vladajuću koaliciju. Iz SBB-a dodaju da su već javno iznijeli svoj stav I pozvali Izetbegovića da SDA treba hitno sastaviti novu parlamentarnu većinu.

“ SBB stoga ponovo poziva Izetbegovića da napokon napravi novu parlamentarnu većinu. SBB smatra da nema potrebe da njegov predsjednik prisustvuje sastancima nepostojeće vladajuće koalicije na nivou BiH i za sve već nastale posljedice politički drži odgovornim isključivo gospodina Izetbegovića”, navode iz Press centra SBB-a.

Iz SDA ipak se nadaju da će lider SBB-a prisustvovati sastanku, na kojem bi trebalo biti govora o Izbornom zakonu.

“Bez obzira na koaliciju i gledanje na koaliciju i odnose prema i unutar koalicije, ja mislim da se radi o izuzetno značajnom sastanku, i da zbog toga svi oni koji su pozvani na sastanak, u nekom konstruktivnom i pozitivnom pristupu, bi trebali doći na sastanak”, kaže za TV1 Halid Genjac.

No iz SBB-a su jasni – uz izraze poštovanja prema Vijeću za implementaciju mira i visokom predstavniku, navode da je njihova odluka definitivna I da Radončić neće biti na sastanku. Dodaju da uopće nije problem da SBB napusti jednu ministarsku poziciju u Vijeću ministara, četiri ministarske pozicije u federalnoj Vladi, te pozicije u tri kantona. Sve ove pozicije su na raspolaganju koaliciji SDA – HDZ, odnosno Savezu za promjene, navode iz SBB-a.

SHARE