Nakon što joj je predsjednik Turske Ređep Taip Erdoan jučer jasno poručio da su unutrašnja pitanja BiH zaista upravo to – unutrašnja, predsjednicia Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, poručila je da BiH želi vidjeti kao državu koja napreduje ka EU i NATO. Pomalo neobično, jer je upravo za BiH, ne tako davno, govorila da je središte radikalizma i opasnost po Hrvatsku i EU.

Turska i Hrvatska mogu zajedno raditi na podršci BiH u procesu integracija u EU i NATO, poručila je hrvatska predsjednica, dan nakon što nije uspjela izlobirati kod turskog predsjednika da privoli bošnjačke predstavnike u vlasti da prihvate izmjene Izbornog zakona po mjeri HDZ BiH i Dragana Čovića. Dodala je da Hrvatska BiH želi uspjeh na putu integracija.

„Bosnu i Hercegovinu želimo vidjeti kao zemlju koja ostvaruje napredak na putu ka članstvu u EU-u i zemlju sa aktivnim Akcionim planom (MAP) za članstvo u NATO-u. Zemlja je ušla u jedan period stagnacije i BiH, nažalost, gubi pažnju velikog broja zemalja članica Evropske unije. Trenutna situacija u vezi sa novim Izbornim zakonom je neizvjesna. Zajedno sa Turskom možemo doprinijeti dogovoru između Hrvata i Bošnjaka, ali i sva tri naroda“, kaže Kolinda Grabar – Kitarović, predsjednica Hrvatske.

Pokušaj lobiranja hrvatskog kod turskog šefa države za unutrašnja pitanja u BiH je udar na suverenitet BiH, poručuju analitičari. Zanimljivo je da predsjednica države članice EU lobira za izmjene Izbornog zakona BiH koje nisu u skladu s evropskom pravnom stečevinom.

„Vijeće EU je 16. 10. prošle godine zaključilo da BiH mora garantirati sva građanska prava i da se vlasti moraju suzdržati od donošenja propisa koji će imati diskriminaciju u sebi ili otežati prvođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava“, ističe Slaven Kovačević, stručnjak za euroatlanske integracije.

Potez predsjednice Hrvatske nije na ovom fonu.

„Ne možete kao evropska zemlja tražiti nešto što niste spremni obezbijediti u svojoj zemlji“, dodao je Kovačević.

Pita se Kovačević i zbog čega je Izborni zakon BiH interes Hrvatske.

„To ne može biti. Svaka zemlja ima pravo da uredi izborno zakonodavstvo kako želi. Nema niko pravo da na to utiče“, kaže Kovačević.

Prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je izašao iz kuhinje HDZ BiH sve su prilike neće dobiti podršku državnih zastupnika sredinom mjeseca. Iz Ustavnopravne komisije državnog Doma naroda upozoravaju da je sve manje vremana za izmjene, te da je dramatično potrebno naći rješenje.

„Međunarodna zajednica vrši intenzivnu medijaciju u nastojanju da se pronađe rješenje. Zašto je ta medijacija potrebna? Potrebna je što se nalazimo pred izuzetno velikim problemom koji u sebi sadrži u dobroj mjeri pravnu, ali i političku dimenziju. U ovom pitanju su se sručili svi problemi i našeg ustavnopravnog aranžama i svih odnosa u BiH, ali i onih iluzija koje još nisu napuštene u smislu dalje dezintegracije BiH i prijetnji po cjelovitost BiH“, kaže Halid Genjac, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda PS BiH.

„Neće BiH nikada ući u EU sa bilo kojim zakonom koji sadrži elemente diskriminacije“, siguran je Kovačević.

Genjac je još poručio da je presuda Ustavnog suda BiH, zbog koje su izmjene potrebne u suprotnosti sa Evropskom konvencijom  o ljudskim pravima. Odgovor, zaključio je, treba dati OHR koji je zadužen da otklanja smetnje civilnoj provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

SHARE