Dječaka vratili u dom sa zlostavljačima: “Poubijat ću ti pola familije”

Foto : Nova TV/Screenshot

Uznemiravajuća snimka na kojoj jedan dječak naređuje drugom da tuče 14-godišnjaka u pulskom popravnom domu, otkrila je da se zlostavljanje ondje događalo svaki drugi dan.

Jedan dječak je napad snimao, drugi je naređivao kako da se zlostavlja, a treći je zlostavljao. To je trajalo sedmicama, a trojica su dječaka na 14-godišnjaku gasili cigarete, žigosali ga ključem, po leđima ga tukli USB kablom, objavljeno je u emisiji “Provjereno”.

“Krv mi je išla iz leđa i onda su uzeli metlu i gurali ju u stražnjicu, tjerali su me da pijem pišaku, da si guram četkicu u stražnjicu. Čak su me tjerali da jedem zemlju, travu i staklo”, rekao je zlostavljani dječak.

Iživljavanje trajalo satima, nitko nije primijetio

Iživljavanje je trajalo satima bez da je itko išta primijetio, piše “Provjereno”. Odgajatelj je sjedio u uredu i nije obilazio sobe. Nakon iživljavanja zlostavljani dječak u domu je ostao punih 12 dana. I dalje je bio pod istim krovom sa svojim zlostavljačima.

“Zakon o sudovima za mladež je vrlo jasan. Znači, hitno će se postupiti. Dakle, još jednu noć ne smije prespavati u tom krevetu”, rekla je Lana Peto Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu.

Ministarstvo nije utvrdilo ničiju odgovornost

Tako ne misli Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Obavljen je inspekcijski nadzor koji nije utvrdio ničiju odgovornost. Ravnateljica doma dala je otkaz odgajatelju iako ju je kolektiv na vrijeme upozoravao da u noćnoj smjeni trebaju biti najmanje dva odgajatelja. Potporu joj je dala i ministrica Nada Murganić.

“Imam potpuno povjerenje da će ravnateljica poduzeti sve da se zaštite djeca”, rekla je ministrica.

U domu se trenutno nalazi 15 štićenika i svima je potrebna intenzivna skrb, a psihijatar dolazi samo jednom sedmično.

“Zbog poteškoća koje iskazuju u svom ponašanju, njima je potrebna dodatna skrb, odnosno dodatni stručni rad. Isto tako, djeca u tim institucijama moraju biti zaštićena i sigurna, a ne prepuštena sama sebi i upravo u tom dijelu mislim da je izutetno važno sigurno okruženje za djecu koja ionako, kažem, dolaze iz jedne sredine s problemima”, rekla je dječja pravobraniteljica Helena Pirnat Dragičević.

Jedan od zlostavljača se od žrtve pretvorio u nasilnika

Pomoć je potrebna i jednom od dječaka koji su sudjelovali u zlostavljanju. Naime, on je sebi dva puta pokušao prerezati vene. Kad je doznao da ga žele premjestiti u ozloglašeni dječji dom u Ivancu, svojoj je majci poslao poruku: “Mene kad se maltretiralo, nikom ništa i sad me šalju tamo gdje su zlostavljači.”

Naime, i on je sam bio zlostavljan u domu na Lošinju, odakle je pobjegao. U SMS-ovima je kratko opisao što mu se događalo.

“Morao sam im davati svoje novce, raditi njihova zaduženja. Ako im ne bih dao, onda su me gušili jastucima, šamarali bocom u lice, šlapama udarali, uzimali stvari. Ja sam to prijavljivao profesorima, a oni njih samo opomenu i to je to”, napisao je u poruci za “Provjereno”.

Ovu je poruku primio od svog zlostavljača: “Bolje ti je da me ne dočekaš u domu da te ne ubijem. Ubit ću te smrade šugavi, skakat ću ti po glavi, a ti znaš da kad ja nešto obećam da to ispunim. Poubijat ću pred tobom pola tvoje familije, a ti nećeš moći ništa.”

Njegova je majka rekla da je on zbog prijetnji pobjegao s Lošinja: “Došao je kući zbog te prijetnje i rekao da se ne smije više vratiti na otok.”

Duboko istraumatiziran, od žrtve se pretvorio u nasilnika. To je nešto što se često događa, objasnila je dječja psihologinja Gordana Buljan Flander.

“Imala sam dosta slučajeva gdje sam u tretmanu imala žrtve seksualnog ili fizičkog zlostavljanja koji su u nekim drugim institucijama bili počinitelji nasilja. Tako da se transgeneracijski nasilje prenosi iz jedne generacije u drugu generaciju”, rekla je.

Što s dječakom koji je sve snimao?

Jedan od trojice osumnjičenih zlostavljača je i 17-godišnjak koji je snimao zlostavljanje. Kaže da je zlostavljanom dječaku pokušao pomoći.

“Ja sam mu pomogao kad mu je vilica iskočila. Dva tjedna je išao sa mnom gdje god i ja sam ga branio”, napisao je u poruci. Istinitost njegovih riječi potvrdio je i zlostavljani 14-godišnjak.

Na kraju se ipak priklonio čoporu i od zaštitnika je postao nasilnik. Zbog toga je, kaže, imao grižnju savjesti.

“Tada je došla policija i hitna i odvezli su me na psihijatriju u Rijeku. Mami su zaprijetili da će, ako me ne pusti da idem na psihijatriju, završiti u zatvoru”, napisao je u poruci. “Tada sam mislio da nemam više volje za životom jer sam devet godina po domovima i jednostavno sam mislio da je tada trebao biti kraj”, dodao je.

Završio je u bolnici, zatim na psihijatriji, a potom je vraćen u dom. Ponovno je dignuo ruku na sebe, što se navodno pokušalo zataškati. Umjesto stručne psihološke pomoći, dobio je, piše, tek jedan savjet: “Samo su mi rekli da ne slušam dečke koji provociraju, da si ne pravim probleme.”

Baš kao što roditeljima 14-godišnjaka nije javljeno da im je dijete zlostavljano, tako ni majci 17-godišnjaka nije javljeno da je njezin sin pokušao samoubojstvo.

“Pa to sam slučajno saznala. Nitko mi nije ništa ni javio. Zvali su me jedino sa psihijatrije i onda u socijalnom. Rekli su mi da moram potpisati papir da dijete ide za Pulu i morala sam potpisati papir za psihijatriju u Rijeci”, rekla je dječakova majka.

U utorak je prebačen u dom u kojemu su njegovi zlostavljači

Ponovno bi se moglo dogoditi isto što se dogodilo zlostavljanom 14-godišnjaku – neposredni kontakt sa zlostavljačima.

“Nikako nije dobro da žrtva bude u kontaktu s počiniteljem, niti za žrtvu, niti za počinitelja. Nažalost, počinitelji su vrlo često žrtve koji kad dođu u poziciju moći rješavaju svoje frustracije i svoje traume na način da oni funkcioniraju i ponašaju se iz agresivne pozicije i idu agresivnim interakcijama prema mlađima i slabijima”, rekla je dječja psihologinja Gordana Buljan Flander.

Na prijedlog Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu, sud je odlučio da 17-godišnjak ide u Ivanec. Na pitanje što će biti ako se dječak stvarno ubije, anonimni socijalni radnik rekao je da bi odgovorio kad bi smio te dodao: “U vrlo smo nezgodnoj situaciji: Vi meni postavljate pitanja, a ja vam ne smijem odgovoriti.”

Šime Savić, advokat zlostavljanog 14-godišnjaka, podnio je kaznenu prijavu protiv ravnateljica doma i napadača jer smatra da je bilo previše propusta.

“Počinjena su različita kaznena djela od strane tih štićenika iz doma, a ujedno smatram da su počinjena i kaznena djela nedjelovanjem od strane službenih osoba iz tog doma koji nisu poduzimali radnje koje su trebali poduzeti da bi zaštitili djecu”, rekao je Savić.

Ostavite svoj komentar