Evropski graničari prvi put raspoređeni na albansko-grčkoj granici

Foto: Fena
Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu pokreće prvu operaciju na teritoriju susjedne treće zemlje raspoređivanjem svojih timova na albansko-grčkoj granici u saradnji s albanskim graničarima, objavila je u utorak Evropska komisija.

Od srijede, 22. maja, Agencija će uz potpunu suglasnost svih uključenih zemalja rasporediti svoje timove zajedno s albanskim službenicima graničnog nadzora na grčko-albanskoj granici kako bi se bolje upravljalo granicama i povećala sigurnost na vanjskim granicama EU-a.

“Prvim raspoređivanjem timova evropske granične i obalne straže izvan EU-a otvaramo novo poglavlje u našoj saradnji s Albanijom i cijelom regijom zapadnog Balkana u području migracija i upravljanja granicama. To je velika prekretnica i povijesni korak koji će ovu regiju približiti EU-u koordiniranom saradnjom i uzajamnom podrškom u suočavanju sa zajedničkim izazovima, kao što su bolje upravljanje migracijama i zaštita naših zajedničkih granica”, izjavio je u Tirani, gdje je obilježen početak operacije, povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

Timovi evropske granične i obalne straže moći će pružiti podršku albanskim službenicima za granični nadzor pri obavljanju kontrola na graničnim prijelazima i sprečavanju neovlaštenih ulazaka. Sve operacije i raspoređivanja na albanskoj granici s Grčkom obavljat će se uz potpunu saglasnost albanskih i grčkih nadležnih tijela.

Na početku operacije Agencija će rasporediti 50 službenika iz 12 država članica EU-a (Austrije, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Latvije, Holandije, Rumunjske, Poljske i Slovenije) te 16 patrolnih automobila i jedan kombi s termovizijskom opremom radi pružanja podrške Albaniji pri nadzoru državne granice i suzbijanju prekograničnog kriminala.

Pojačanom saradnjom između prioritetnih trećih zemalja i Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu pridonijet će se boljoj kontroli nezakonitih migracija, poboljšanju sigurnosti na vanjskim granicama EU-a i jačanju sposobnosti Agencije da djeluje u neposrednom susjedstvu EU-a te približiti to susjedstvo EU-u, navodi Komisija.

Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu može raspoređivati osoblje i provoditi zajedničke operacije na državnim područjima zemalja u susjedstvu EU-a pod uslovom da je prije toga sklopljen sporazum o statusu između EU-a i predmetne zemlje. Sporazum s Albanijom dogovoren i potpisan u oktobru 2018. stupio je na snagu 1.maja 2019. godine.To je prvi takav sporazum koji je postao operativan s nekom partnerskom zemljom na zapadnom Balkanu.

Slični sporazumi parafirani su sa Sjevernom Makedonijom (jul 2018.), Srbijom (septembar 2018.), Bosnom i Hercegovinom (januar 2019.) i Crnom Gorom (februar 2019.) i u postupku su finalizacije.

Početkom ove godine Evropski parlament i Vijeće složili su se s prijedlogom Evropske komisije da se ojača mandat Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu tako da joj se daju odgovarajuće ovlasti kako bi se mogla suočavati sa zajedničkim evropskim izazovima u upravljanju migracijama i granicama.

Time će se omogućiti zajedničke operacije i raspoređivanja u zemljama izvan neposrednog susjedstva EU-a.