Pad najvećeg kriminalnog klana u Srbiji: Kako je razbijena mafijaška grupa Amerika

Foto: Blic

Službenici BIA zajedno sa pripadnicima Uprave kriminalističke policije PU Beograd i Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su Veselina Raičevića (57), vođu kriminalnog klana “Amerika” i članove grupe – Imrlija Alilija (60) i Aleksandra Stevića (41), kao i logističara i kurira Ašima Jusufija (52), prilikom primopredaje dva kilograma heroina.

Kriminalnim klanom “Amerika” do prije dvije decenije rukovodio je Vojislav Raičević, zvani Voja Amerika. Nakon njegove smrti, vodstvo je preuzeo njegov brat Veselin Raičević, zvani Medo, koji je u subotu uhapšen sa još trojicom saradnika prilikom primopredaje dva kilograma heroina.

Njima je Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana zbog opasnosti da će uticati na svjedoke i da će ponoviti krivično djelo.

Kako “Blic” ekskluzivno saznaje, Raičević i Imrlija Alilija, zvani Merlin, već godinama kontrolišu krijumčarski lanac kojim se heroin, upakovan u drvene ukrasne panele, distribuira u Srbiju, zemlje regiona i Austriju.

– Glavni logističar lanca zadužen za realizaciju pojedinačnih isporuka je makedonski državljanin Ašim Jusufi koji je ušao u Srbiju u subotu na graničnom prelazu Preševo autobusom na liniji Skoplje – Niš. On se iz Niša taksijem odvezao do granice sa Bugarskom, gdje se sastao sa bugarskom državljankom – kaže naš sagovornik blizak cijelom slučaju.

Kako “Blic” saznaje, Jusufi je otputovao u Niš, gdje je kupio kartu za Beograd. On je sve vrijeme pored sebe nosio kofer i drvenu dasku, upakovanu u celofan, u kojoj se, navodno, nalazilo upakovano između 1,5 i 3 kilograma heroina.

Voja Amerikanac, porijeklom iz Crne Gore, plaćeni ubica, organizator i učesnik u izvršenju brojnih likvidacija, čiji su članovi uglavnom bili Crnogorci obučavani u Americi. Za ovu kriminalnu grupu, sumnja se, da su u vrijeme Slobodana Miloševića bili “režimski eskadron smrti”, odnosno da su obavljali prljave poslove za državu, tačnije likvidacije novinara, političara i žestokih momaka po nalogu Službe kako srpske tako i crnogorske. Raičević je ubijen u martu 1997. godine.

Klan “Amerika” preuzeo je Mileta Miljanić, zvani Majk, a neposredni egzekutori ubistava koja su uslijedila kao osveta za Voju bili su Vojin brat Veselin Raičević, zvani Medo, Željko Maksimović, zvani Maka, Ivan Delić, zvani Ico, i Nikola Maljković, zvani Maljavi. Majk je vodio klan, sve dok nije uhapšen 2004. godine u Švajcarskoj, zbog šverca 114 kilograma kokaina u Atinu. Vrlo brzo je izručen grčkim vlastima, gdje je osuđen na 40 godina zatvora, međutim, pušten je na slobodu zbog dobrog vladanja 2016. godine i otputovao u Ameriku.

Po hapšenju Majka, jednu od vodećih uloga u klanu “Amerika” preuzeo je Vojin brat Veselin Raičević, zvani Medo, koji je navodno još aprila 1997. nakon smrti brata naložio likvidaciju policijskog generala Radovana Stojičića, zvanog Badža, kriminalaca Jusufa – Juse Bulića, Petra Vujičića i Nenada Raščanina, kao i policijskog pukovnika Milorada Vlahovića Vlaje, savetnika u MUP Srbije. Veselin Raičević je uhapšen i tokom policijske akcije “Sablja”. Duži niz godina Veselin je jedan od najuticajnijih pripadnika kriminalnog klana “Amerika”. Svoju poziciju izgradio je dugogodišnjim organizovanjem ilegalnog transporta narkotika međunarodnih razmjera.

Jedan od najbližih saradnika Veselina Raičevića je Imrli Alili, zvani Merlin, koji je zadužen za saradnju sa albanskim kriminalnim klanovima sa područja Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije, kao i sa njihovim vezama na području zapadnoevropskih zemalja, prije svega Holandije, Češke i Slovačke, oko organizacije slanja pojedinačnih isporuka narkotika ka Srbiji. Kokain se najčešće krijumčari iz zapadnoevropskih zemalja ka Srbiji i zemljama regiona, dok se heroin uglavnom doprema iz Makedonije i Albanije u suprotnom smjeru.

Aleksandar Stević je takođe član pomenute kriminalne grupe, zadužen za dalju distribuciju narkotika. Ašim Jusufi, poslovna veza Veselina Raičevića i Imrlija Alilija, makedonski je državljanin albanskog porekla zadužen za prevoz heroina u Srbiju.