Sastanak Ane Brnabić i Federice Mogherini

Foto: EPA

Mogherini je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU, naglasila da je opredijeljenost Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom jedan od ključnih elemenata napretka u pregovorima o pridruživanj.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini ponovila je u Bruxellesu da Priština treba da povuče dodatne takse koje je uvela na robu iz Srbije i BiH, jer se tim mjerama krše Cefta i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), prenosi Srna.

Kada je riječ o spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU, Mogherini je izrazila očekivanje da Srbija prilagodi svoju spoljnu politiku, prenijeli su beogradski mediji.

Mogherini je istakla da je optimistična kada je riječ o evropskoj budućnosti Srbije, koja uz saradnju sa Bruxellesom, može još brže napredovati na tom putu, provodeći reforme.

Ona je pozdravila opredijeljenost i angažovanost premijerke Brnabić na tom planu, izrazivši uvjerenje da će to doprinijeti daljem napretku u ključnim oblastima – vladavini prava, sudstvu, slobodi govora.

Mogherini je rekla da je Srbija važan partner EU kada je riječ o vojnim i civilnim misijama u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Somaliji.

Brnabić je ponovila da je glavni prioritet spoljne politike Srbije – pridruživanje EU, te podsjetila da je otvoreno 16 poglavlja, a dva privremeno zatvorena.

Ona je napomenula da Srbija nije frustrirana zbog broja otvorenih poglavlja, niti tempa kojim se taj proces odvija.

Brnabić je istakla da Srbija može biti još efikasnija u reformama koje sprovodi, prije svega zbog svojih građana.