Vučić: Pozvat ću Trumpa u Srbiju i tražiti podršku za rješenje oko Kosova

Foto: Vesna Anđić/RFE/RL

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas u Beogradu da će u narednih desetak dana ponovo pozvati predsjednika SAD, Donalda Trumpa, u posjetu Srbiji, i da će s nekim od Trumpovih najbližih saradnika “pokušati da razgovara” o Kosovu i zatražiti podršku za kompromisno rješenje.

On je to rekao upitan o proslavi 20 godina od ulaska snaga NATO na Kosovo, u srijedu u Prištini, i povodom izjave američkog zvaničnika, Matthewa Palmera u Prištini da će SAD i dalje biti na strani Kosova, prenosi Beta.

“Naravno da je Amerika uz Kosovo i da će da ga štiti. To rade i Nemačka i druge zemlje Kvinte i utoliko je za nas problem veći i teži”, rekao je Vučić.

On je dodao da je to ključni problem Srbije, ali će se država boriti za nacionalne interese, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Nama ostaje da se borimo i borićemo se. Naš cilj je da Srbija nema neprijatelje i da sa onima koji su nekad to bili, pokušamo da imamo normalne i uravnotežene odnose”, rekao je Vučić.

Na pitanje o sastanku Palmera s dijelom opozicije u Beogradu, rekao je da ga ne interesuje o čemu su razgovarali i ocijenio da taj sastanak ne znači pobjedu opozicije na izborima.

“Mnogi misle da kada se sretnu s nekim od Amerikanaca, znači: ‘Evo ih, dolaze na vlast’. Tako mala deca razmišljaju. Promenila su se vremena, morate da imate podršku naroda, to je suština”, istakao je Vučić i dodao: “Neka su se sastali, neka se vole koliko hoće i rade šta hoće”.

Pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara, Matthew Palmer, u intervjuu za Kosovski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) tokom posjete Prištini pozvao je Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto, navodeći da je najbolje rješenje obostrano priznanje. On je ponovo poručio kosovskim vlastima da moraju da ukinu uvozne takse od 100 odsto na robu iz Srbije koju je Vlada Kosova uvela decembra prošle godine, kako bi se dijalog sa Beogradom nastavio.

On je naveo da je određivanje granica suvereno pravo Kosova, te ocijenio da inicijativa njemačke kancelarke, Angele Merkel, i francuskog predsjednika, Emanuela Makrona, nema za cilj da zamijeni Briselski dijalog. ​

Ostavite svoj komentar