Vulin: Srpski narod je preživio genocid, nije ga počinio

Foto: TANJUG

Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, rekao je da, poslije iskustva iz dva svjetska rata, ne pristaje ambasadoru Njemačke u Beogradu, Thomasu Schiebu, da govori Srbima šta treba da rade i misle, a posebno ne da im govori šta je genocid.

– Srpski narod je preživeo genocid, nije ga počinio, a to mnogo veći narodi ne mogu da kažu za sebe – naglasio je Vulin, povodom Schiebove izjave da je Srebrenica jedan od najgnusnijih zločina u 20. vijeku i da je riječ o genocidu, te da Srbija treba da zauzme isti stav.

Vulin je za Večernje novosti rekao da je Srbija samostalna i slobodna zemlja, koja sama donosi odluke i historiju ne piše po naređenju i diktatu, prenosi RTRS.

Historičar Vasilije Krestić konstatuje da se u Schiebovoj izjavi osjeća pristrasnost čisto političkog sadržaja, a ne naučnog i moralnog.

On ističe da je teško komentarisati stav njemačkog diplomate, a ne izraziti osjećanje da nema pravednosti.

– Mislim da je bilo gnusnijih zločina. Setimo se, na primjer, zločina u Africi. Tamo je bilo svega. To što Schieb govori je veliko uopštavanje sa jasnim ciljevima. Kada je reč o stradanju Srba, onda nema genocida, nema velikog zločina, a kada je reč o osudi Srba neki ljudi, poput njemačkog ambasadora, pokušavaju na sve načine da nas osude. Taj čovek očigledno ne zna šta je genocid pa preteruje u osudi – navodi Krestić.

On je napomenuo da nije tačno da je Haški tribunal osudio Srbiju za bilo kakav genocid u Srebrenici, ali je rečeno da je to veliki zločin.

Historičar Predrag Marković ukazuje da je problem sa izrazom “genocid” to što se olako upotrebljava, a u izvornom značenju označava unaprijed planirano istrebljenje cjelokupnog stanovništva neke zemlje ili velike oblasti.

– Genocid u Ruandi je odnio barem sto puta više žrtava od Srebrenice, a po brzini i surovosti ubijanja prevazilazi bilo šta viđeno u 20. veku Zapadne sile na to nisu prstom maknule – ističe Marković.

1 komentar

  1. Problem je što Vulin vjeruje u svoju premoć, podliježe mitovima i hoće samo onu istoriju i istinu koju bi da sâm piše!

    A kako izgleda kao takav cijelom svijetu, zavisi od svijeta, a ne kako bi on htio!

Ostavite svoj komentar