Sarajevski turizam obara sve rekorde i raste po stopi koja je višestruko veća od evropskog prosjeka. Sarajevo se uspjelo nametnuti na turističkoj mapi Evrope i svijeta, a dokaz je  rekordan broj turista zabilježen u 2017. godini, kako u glavnom gradu tako i u cijeloj BiH.

Prvi put unazad 50 godina, broj turističkih posjeta u BiH prekoračio je milion. Rast je pet puta veći od evropskog prosjeka, pri čemu je rast turističkih posjeta Sarajevu čak osam puta iznad evrounijskog prosjeka.

– 2017. godina je doživjela jedan progres u broju noćenja, odnosno u posjećenosti KS i BiH, tako da možemo zaključiti, kada bi uporedili sa drugim godinama, 2017. je doživjela procvat u turizmu. Zašto je to tako? Jeste da je došlo do promjene u  Kantonalnoj turističkoj zajednici, da je gospodin Muzur i Čaluk i Turistička zajednica KS odradila baš veliki posao na promociji Kantona, a samim tim i BiH kao destinacije, smatra vlasnik jednog od hostela u Sarajevu Emir Hodžić.

Preko 150 hiljada turista iz zemlje i regiona, ali i brojnih država svijeta boravili su u Sarajevu tokom prazničnih dana, a novogodišnju noć mnogi od njih dočekali su uz koncert regionalne zvijezde Zdravka Čolića na Marijin Dvoru. Popularna internet stranice za traženje i rezervisanje smještaja Booking plasirala je Sarajevo na najvišu ljestvicu u regiji kada je u pitanju popunjenost smještajnih kapaciteta.

– Kada su u pitanju brojke i kapaciteti u Sarajevu, legalni smještaj i ono što mi imamo kroz našu bazu podataka, jeste nekih 12 000 kreveta, to je kapacitet trenutni u Sarajevu. I pred samu Novu godinu ti kapaciteti su bili popunjeni, naveo je direktor Turističke zajednice KS Nermin Muzur.

Hodžić ističe da ne pamti da je grad Sarajevo za novogodišnje praznike imao veći broj turista. Vođeni historijom, najveći problem je senzonalnost, period u kojim turisti posjećuju BiH. Smatra da ima najviše posjeta u ljetnom periodu i da se tad ostvaruje 80 posto noćenja, 70 do 80 posto noćenja od ukupnog broja. A ostali period je od 20 do 30 posto.

Prema zvaničnoj statistici, u 2015. godini Sarajevo je posjetilo 307.979 stranih turista koji su ostvarili 597.458 noćenja. Vlasnik jednog od hostela u Sarajevu smatra da glavni grad treba da ponudi veći broj festivalskih dešavanja i tematskog sadržaja, kako bi porast u našoj zemlji bio još veći.

– U ovim periodima tematskim trebamo da razmišljamo i da organizujemo tematske festivale, ali koji nisu nama interesantni, nego interesantni regiji i na taj način povećamo dolazak turista u BiH, da ih privučemo gastronomijom, historijom i cijenom, jer kod nas je sve jeftinije i mislim da na taj način možemo ih privuči, dodaje Hodžić.

Fotografije naše države iz 2017. godine bile su na naslovnicama svjetskih portala i novina, kao i u televizijskim pričama. Turizam je jedina djelatnost u kojoj je Sarajevo uspjelo dostići, pa i nadmašiti prijeratnu razinu. To je jedina privredna grana koja bilježi konstantan rast iz godine u godinu, što je Sarajevo dovelo na sami vrh liste najbrže rastućih turističkih destinacija Evrope.

SHARE