Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik okupit će u subotu predstavnike parlamentarnih stranaka i civilnog društva iz Republike Srpske kako bi zauzeli zajednički stav o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Dodik je ove sedmice pozvao srpske predstavnike da napuste institucije državnog pravosuđa, ponavljajući tezu da sud i tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu. Stručnjaci odgovaraju – Dodik nije u pravu, a njegovo djelovanje je u najmanju ruku protivustavno.

Presuda Naseru Oriću bila je okidač za novu epizodu kritika predsjednika Republike Srpske na račun državnog pravosuđa. Dodik tvrdi kako Sud i Tužilaštvo BiH nemaju uporište u Ustavu BiH, te poziva srpske predstavnike da napuste institucije državnog pravosuđa.

“Jesam ja pozvao kao i predsjednik i kao predsjednik partije ljude da to urade. Imam namjeru da svakom od njih pošaljem posebno i lično pismo i obrazložim zašto je to važno, da im ukažem da smo spremni kao Republika da im obezbijedimo njihov radni angažman, da im obezbijedimo iste plate kakve su tamo imali i da ih u istom mandatu isplaćujemo u okviru određenog instituta koje ćemo formirati u RS”, kazao je predsjednik RS.

Dodik u subotu na sastanku očekuje političko jedinstvo oko stava da se o budućnosti državnog pravosuđa mora povesti dijalog, posebno oko načina izbora sudija i tužilaca. A dok se dogovor ne postigne…

“Moj prijedlog je da se obustave bilo kakav rad Suda i Tužilaštva dok se ne donese novo zakonsko rješenje koje bi išlo za tim da se ono locira isključivo na nadležnosti koje su vezane za BiH i da nema nadležnosti nad entitetima. Ako to ne dogovorimo, ja sam za to da se blokira kompletan rad u BiH i da se ništa ne dešava dok se to ne završi”, kategoričan je Dodik.

Struka o ponašanju entitetskog predsjednika nema dvojbe.

“Vanparlamentarno postupanje je ustvari uvijek bilo jedno političko postupanje i dnevnopolitičko postupanje koje je i postupanje suprotno Ustavu i društvenom poretku”, kaže profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić.

Ibrahimagić navodi kako Dodik nije u pravu te da pravosuđe ima uporište u dodatnim nadležnostima propisanim Ustavom.

“Te institucije su bile moguće prema Ustavu BiH u članu 3.5.a u kojem stoji da se saglasnošću entiteta ili polazeći od činjenice da je BiH suverena država, dakle sva pitanja koja se tiču njenog integriteta, suvereniteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta, da su u nadležnosti državnih organa”, dodaje Ibrahimagić.

Stranke Saveza za promjene neće u subotu na sastanak kod Dodika. Umjesto sastančenja, klubovi njihovih stranaka u entitetskoj skupštini prozvali su danas rukovodstvo NSRS da odgovori na pitanja kako teku pripreme za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji bi trebao da se održi 19. novembra, budući da je odluka o tom izjašnjavanju građana na snazi i dosad nije suspendovana. I u Savezu za promjene imaju negativan stav o radu pravosuđa, ali i konkretne prijedloge.

“Ovo stanje u kakvom sada živi i radi Sud i Tužilaštvo BiH je neodrživo. Samim tim to znači da uskraćujemo nadležnost Tužilaštva i Suda BiH nad predmetima ratnih zločina i potpuno je za nas prirodno i normalno da tu nadležnost preuzmu entitetski sudovi, u ovom slučaju sudovi u RS i svakako da VSTV treba dobrim dijelom razvlastiti u pogledu izbora predsjednika suda a isto tako i glavnog tužioca, koji bi se birali u Parlamentu BiH a potrebnom i kvalifikovanom većinom”, rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Savez za promjene poziva i ostale političke partije da se priključe njihovoj inicijativi, ali upozoravaju da je to ozbiljno pitanje i da nema mjesta manipulacijama. Podsjećaju kako je SNSD u Parlamentarnoj skupštini glasao za osnivanje Suda i Tužilaštva BiH, te da je prije šest godina većina okupljena oko SNSD-a u Narodnoj skupštini odustala od referenduma i ušla u strukturalni dijalog na državnom nivou, koji nije dao rezultate.

SHARE