Zakon o akcizama sve su prilike uskoro će ponovo u parlamentarnu proceduru. Poslovničkih smetnji nema, a osnovno pitanje je može li biti osigurana većina u državnom Zastupničkom domu.

Predsjedavajući Vijeća ministara za TV1 pojašnjava da se mora ponoviti cijeli proces. Procedura kreće od UO UIO, pa do Vijeća ministara.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH: Unutar parlamentarne koalicije koja postoji. Ne mogu govoriti o nekom preciznom datumu, ali sigurno ćemo uraditi sve i kreirati procese koji će omogućiti da to važno pitanje, važno za ekonomski i infrastrukturni razvoj BiH, vratimo u parlamentarnu proceduru.

Očekuje Zvizdić da će do tada biti iskristalizirana potrebna većina za usvajanje.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH: Koja će, kao što je u Domu naroda, podržati akcize i u Zastupničkom domu i omogućiti ubrzanu izgradnju cestovne infrastrukture kao ključnu bazu za dinamizirani ekonomski razvoj BiH.

Damir Arnaut, zastupnik SBB BiH u PS BiH: Nas zaista brine sposobnost predsjedavajućeg Vijeća ministara da se nosi s ovim. Četiri puta je doživio debakl i ono što mogu reći je da puno uvjerljivije argumente su građani BiH čuli od ekonomskih stručnjaka, domaćih i stranih, nego od Vijeća ministara čiji je ovo posao i na kraju krajeva čiji je ovo prijedlog zakona.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH: Političke partije su te koje treba da stvore ambijent i kreiraju parlamentarnu većinu na svim nivoima, te tako omoguće i pomognu izvršnoj vlasti u efikasnosti i u kvalitetnom protoku materijala i zakona koji dolaze sa nivoa vlada na svim nivoima.

Damir Arnaut, zastupnik SBB BiH u PS BiH: Svaki put je bilo gore i svaki put se SDA osipala. Prvi put su falila dva glasa iz SDA, drugi put tri, treći put četiri, a četvrti put pet glasova iz SDA. Stranka koja uđe u koaliciju sa kapacitetom od deset glasova, a ispostavi se da ima pet, treba dobro razmisliti hoće li imati sposobnost da skupe neophodnu većinu.

Iz SDS-a navode da je zanimljivo to što su oni koji zagovaraju reforme sve sveli na povećanje poreza, a kako bi dobili novac MMF-a.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS u PS BiH: Mi imamo ogromna sredstva iz IPA fondova koja, zbog nesposobnosti, prvenstveno Vlade RS koja se neudostoji doći na sastanke u Vijeću ministara, a radi se o desetinama miliona eura, ne povlačimo zato što je nekome lijeno da uradi svoj posao.

Najavljuje Zvizdić i dodatne konsultacije s ministrom vanjske trgovine Mirkom Šarovićem iz SDS-a, a kako bi analizirali zahtjeve SDS s jedne i ne ugrozili aranžman s MMF s druge strane.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH: Entitetske vlade su već donijele zaključke za uvođenje plavog dizela. To će biti bitan ulazni podatak. Naravno, razgovarat ćemo i unutar koalicije, a i sa predstavnicima MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Poručuje Zvizdić protivnicima akciza da saslušaju i ekonomske stručnjake, te poziva da se pitanje akciza sa polja politike vrati na polje struke.

SHARE