Kuha se i na zeničkoj političkoj sceni. SDA je iz svog članstva isključila četiri člana, među kojima i Omera Škalju, aktuelnog zastupnika u Parlamentu Federacije. Spočitava im se kršenje statuta i saradnja sa Nezavisnim blokom.

Uz Škalju, koji je poslanik u federalnom Parlamentu, isključeni su Miralem Redžić i Selmir Čolaković, uposlenici zeničke gradske uprave te Kemal Efendić, zaposlenik kantonalne Službe za zapošljavanje.

„Razlozi za njihovo isključenje su grupo kršenje statusa SDA, dakle vanstatutarno djelovanje, direktan rad za političke oponente i vrlo često korištenje kapaciteta SDA kako bi se djelovalo protiv nje“, kaže Spahija Kozlić, član OIO SDA Zenica.

Izvršnom odboru zasmetalo je njihovo navodno koketiranje sa Nezavisnim blokom i aktuelnim gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem. Selmir Čolaković, jedini je pristao stati pred kameru TV1. Optužbe za vanstatutarno djelovanje odbacuje, a isključenje iz stranke doživljava kao, kako kaže, obračun sa neistomišljenicima.

„Ovdje je jako bitno suštinski naglasiti da se ovdje radi o osvetničkom hiru ili činu skupine oligarha koji su oktroisani iz Sarajeva, nisu izabrani voljom naroda, nametnuti su direktno iz centrale kao u najmračnijim totalitarnim režimima da se obračunaju sa svim neistomišljenicima, sa svima onima koji drugačije misle i djeluju“, smatra Selmir Čolaković.

Značajan broj kadrova SDA nakon lokalnih izbora promijenio je tabor, pa je odluka o isključenju očekivana i ranije, ali nije mogla biti donesena jer je ogrankom stranke upravljalo povjereništvo. Na čelo SDA Zenica početkom mjeseca izabran je Nezir Pivić, aktuelni državni doministar pravde.

„Ono što mogu reći je da će komisija za vanstatutarno djelovanje nastaviti raditi na tom planu, jer postoje još uvijek kadrovi koji su vrlo direktno radili protiv interesa SDA i naravno protiv interesa rekao bih ove zajednice. Dakle, spisak nije završen? Ne, komisija i dalje radi“, kaže Kozlić.

Odluka SDA o isključenju četiri člana nagovijestila je vrelo ljeto i još vruću političku jesen u Zenici, gdje SDA u oktobru želi bolji rezultat nego na posljednjim lokalnim izborima kada je izgubila mjesto načelnika i dominaciju na političkoj sceni.

SHARE