Premijer KS, sada već bivši član SDA, nakon što je obznanio da napušta SDA, formirat će svoju listu s kojom će nastupiti na narednim izborima. Tvrdi ne želi kalkulirati sa brojem onih koji bi eventualno glasali za njegovu smjenu, kada se takva inicijativa SDA nađe pred skupštinskim zastupnicima.

Na poziv SDA da podnese ostavku, odgovara, to se neće desiti.

Političar na kraju reda u sistemu koji je dobar ili lider u sistemu koji ne valja. Premijer KS bira prvo. Nakon što je objavio da napušta SDA, stranka ga je pozvala na ostavku, odnosno najavila njegovu smjenu. Kako saznajemo, SDA nema velikih izgleda za smjenu, s obzirom na zategnute odnose sa SBB-om i negativan stav opozicije DF i SDP.

“Da li će neke politike dogovoriti, hoće li SBB i SDA da imaju koalicioni dogovor pa skupiti 18, hoće li podržati ovaj BOSS koji ima svoje tri ruke. Ima jasnih matematika u kojima je to moguće, čak je i logičnije da se to desi. Manja šteta za društvo, nego da se dole skuplja sad neka nova većina.”

“Nikoga neću okupljati u ništa, niti ću praviti neku novu većinu, niti bi ne daj Bože mijenjao ovu dobru Vladu. Mnogo veća šteta bi bila da se prepakuju ministri, koji trenutno vrlo dobro rade svoj posao, nego da ode premijer“, kazao je Elmedin Konaković, premijer KS.

Koliko će ljudi iz sarajevske SDA ili neke druge političke partije u skupštini KS, glasati za smjenu još je neizvjesno.

“Možete pitati svakog od zastupnika ponaosob, provjeriti da li vas je premijer kontaktirao i pitao hoćete li njega podržati ili ga nećete podržati da dobijete odgovor koji vama treba“, rekao je Konaković.

Nezvanično Konaković ipak ima neke adute u svojim rukama. U javnost su izašli podaci da će ga iz kluba SDA u Skupštini kantona slijediti Kemal Ademović, Amel Mekić, Elvedin Okerić, a pominje se i ime Amora Mašovića. Kao najrealnija opcija spominje se njihov prelazak u A-SDA i zajednički nastup na predstojećim izborima.

“Mi nemamo ni vremena da pravimo neku novu infrastrukturu u cijeloj zemlji, niti se zanosimo da ćemo preko noći praviti neki makronomski koncept u kojem pobjeđujemo u svemu onome što ne valja. U okviru svojih kapaciteta napravit ćemo liste u KS, sa ozbiljnim i časnim ljudima“, kaže Konaković.

Konaković je ponovio da stranku napušta zbog toga što pojedinci štite kriminal. Ponovo je prozvao upravu ZOI-a.

“Nalazi inspekcijski su to dokazali, da donose svoju robu, da tamo kradu novac, da gore em štampaju račune, da su ubacivali meso bez porijekla bez veterinarskog pregleda i niz drugih koje smo prezentirali i javnosti“, dodao je premijer KS.

Konaković ne isključuje ni mogućnost da i sam bude predmet krivičnih istraga jer smatra da SDA ima jak uticaj na pravosuđe.

SHARE