Milorad Dodik još jednom je prekršio Ustav BiH. Čin potpisivanja sporazuma sa samoprozvanom paradržavom Južnom Osetijom u Banjoj Luci, direktno je kršenje najvišeg pravnog akta države BiH, tvrde stručnjači ustavnog prava. Ipak, posjete poput ove neće dovesti do štete i na međunarodnom planu.

Potpisani sporazumi jednog entiteta i jedne međunarodno nepriznate paradržave suprotni su Ustavu BiH. Oblast međunarodnih odnosa u nadležnosti je države BiH, Predsjedništva i MVP BiH, objašnjava profesor Ustavnog prava Nurko Pobrić.

„Tačno je da po Ustavu BiH entiteti mogu sklapati određene ugovore koji imaju karakter međunarodnih, ali uz saglasnost PS BiH. Izuzev tzv. paralelnih odnosa sa susjednim državama, koji opet moraju biti u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH i koje po zahtjevu ovlaštenih organa u tom smislu može da ocjenjuje njihovu ustavnost Ustavni sud BiH.”

Takva saglasnost u ovom slučaju nije postojala, dodaje Pobrić. Iako se u prvi mah očekivala reakcija Ministarstva vanjskih poslova, vanjskopolitički analitičari tvrde da posjeta ovakvog tipa to i ne zavređuje.

„Posjeta predsjednika samoproglašene državice, koja nije priznata u međunarodnim odnosima, čini mi se da ju je svega pet država priznalo među ozbiljnijim Venecuela i Nikaragva, a ostalo su neka ostrva na Pacifiku, plus Rusija, jednostavno takvu posjetu moramo tretirati kao privatnu posjetu, kao privatnog građanina“, objašnjava Zlatko Hadžidedić, vanjskopolitički analitičar.

No, jasno je pak zašto je Dodik na proslavu pozvao upravo predsjednika ove paradržave.

„Postoji određena sličnost između političkog ponašanja nekih čelnika ili konkretnije, predsjednika RS Milorada Dodika i političkih čelnika Južne Osetije. I jedni i drugi zagovaraju separatizam. U Južnoj Osetiji su to već učinili na djelu, otcjepljenjem od Gruzije“, dodaje Pobrić.

Još jedna tragikomična epizoda u režiji Milorada Dodika. Još jedan pokušaj Dodika da samog sebe tretira kao državnika i predsjednika priznate države, a ne predsjednika entiteta u okviru međunarodno priznate države BiH.

„To naprosto pokazuje i koji su njegovi dometi i pokazuje koji su mu ciljevi. Njegovi su ciljevi da postane ruski vazal, ali to također govori i o tretmanu Rusije u odnosu na RS. Neće nikada doći ruski ni ambasador ni ministar vanjskih poslova, da ne govorim predsjednik u RS mimo MVP BiH, već će poslati privatno lice koje se pretvara da je državnik nekakve kvazi državice“, ističe Hadžidedić.

Kako bi se uvjerili na šta su se to obavezali učesnici sastanka, kontaktirali smo i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, čiji je ministar potpisao Sporazum RS sa paradržavom Južnom Osetijom. Iz Ministarstva tek usmeni odgovor, sadržaj Sporazuma ne možemo dobiti, ministar je kažu na službenom putu.

SHARE