Konačno dobra vijest za poljoprivrednike BiH. Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obavijestio je institucije BiH da Hrvatska povlači odluku o povećanju taksi na uvoz voća i povrća. Cijena pregleda vraća se na stanje prije donošenja pravilnika koji je, zamalo, doveo do trgovinskog rata u regiji.

Od sutra će takse za uvoz voća i povrća u Hrvatsku ponovo koštati 90 kuna. Ovo znači, poručio je bh. ministar vanjske trgovine, da nema nikakvih bescarinskih barijera i blokada.

“BiH se na to nije ni odlučila. Pobijedilo je strpljenje i dijalog koji smo njegovali. Smatramo da je to bilo dobro”, poručio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Zahvalio se Šarović i ministrima u regiji na zajedničkom angažmanu. Jasno mu je, kaže, da je Hrvatska željela zaštititi svoje poljoprivrednike.

“Stav ministara regije i ministra iz Hrvatske je da je potrebno da cjenovnike ujednačimo. O tome će se razgovarati narednih dana i sedmica na nekom od regionalnih susreta”, kaže Šarović.

Poručio je da je BiH uvijek za regionalnu saradnju, a u svjetlu činjenice da su zemlje koje nisu članice EU stale rame uz rame protiv diskriminatorske odluke zemlje članice EU.

SHARE