Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa ratnim zločincem Momčilom Krajišnikom. To je dio predizborne ratnohuškačke kampanje Tomislava Nikolića, protestvovala je Inicijativa mladih te zemlje. Analitičari smatraju da Nikolić, a i sama Srbija nema konzistentnu politiku, jer je u samo nekoliko sedmica zaoštrila odnose sa skoro svim zemljama regije.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji upozorila je da sastanak Nikolić- Krajišnik predstavlja početak kampanje za predsjedničke izbore i da će Nikolić na tim izborima kandidovati ratnohuškačku politiku. Traže od Vlade Srbije da se ogradi od Nikolićeve politike i da učine sve kako bi odnosi koji su ozbiljno narušeni “sumanutom politikom” predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Nikolića počeli da se popravljaju.

Izgleda da Nikolić nema namjeru odustati od politike zaoštravanja odnosa sa zemljama regije.  Mnogi smatraju i da Vučić na sve načine pokušava da ga se odrekne i ne kanduje ponovo za predsjednika Srbije.

“Bošnjaci moraju znati da je premijer Srbije Aleksandar Vučić glavni faktor. S Vučićem bošnjačka politika treba položiti temelje dugoročne saradnje ova dva naroda. Ostali su nebitni ili manje bitni,” stava je reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović.

Glavni problem Srbije je to što nemaju konzistentnu politiku. Moraju se vratiti političkom realizmu, stava je akademik Muhamed Filipović.

“Oni sami sebi zatvaraju na sve strane puteve, tako da je problem sa Srbima u njima ne u drugima i to je jedna istina historijska,” kaže Filipović.

“Ali zbog stalno okrenute glave unazad, Srbija često daje sebi autogolove i u posljednjih nekoliko dana vidimo da je to učinila u bilateralnim odnosima sa nekoliko zemalja regiona, dakle sa susjedima,” smatra professor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Zarije Seizović.

Moguće rješenje bila bi nova politička garnitura u Srbiji, ali za to je potrebna volja većine građana, koje u Srbiji, očito, nema, smatra Seizović.

“Što su težnje unutrašnje Srbije za velikom Srbijom bile veće, to je Srbija bila sve manja, i u političkom i u teritorijalnom smislu,” poručuje Seizović.

“Spremna je na sve strane da prihvata, da se saglašava, a ni do čeg ne drži, ništa ne izvršava ona je dakle po tome nema političkog mišljenja, nema politike, nema političkog stava,” istakao je Filipović.

Krajnje je vrijeme da Srbija shvati da nije bitan igrač na evropskoj sceni. Poštivanje drugog je vrlina koju bi ova država što prije trebala savladati, zaključio je Filipović.

SHARE