Prijedlog SDP i DF-a o izmjenama Izbornog zakona mogao bi harmonizirati odnose tri naroda u institucionalnoj sferi, te u konačnici dovesti do manjih političkih tenzija. No, izmjene Izbornog zakona i njegovo konačno usklađivanje sa Ustavom FBiH neće biti moguće ukoliko se nastavi insistirati na prijedlogu koji je dao HDZ BiH, tvrde naši sagovornici.
Građani su predmet velike političke manipulacije, pojedinih političkih aktera koji pogrešno tumače presudu Ustavnog suda BiH, po apelaciji Bože Ljubića, tvrdi politički analitičar Slaven Kovačević.
” Ja mislim da su SDP i DF pokušali da budu na tragu onoga što je rekla Venecijanska komisija, koristeći Ustav Federacije BiH kao svoj element da se utvrde izborne jedinice i sistem popunjavanja svih klubova naroda u Domu naroda FBiH, kako ne bi došlo do mogućeg ja mislim i planiranog blokiranja formiranja izvršne vlasti nakon izbora 2018.godine, ako se nekome ne svide izborni rezultati”, istakao je stručnjak za geopolitiku i euroatlanske integracije Slaven Kovačević.
S druge strane, prijedlog koji je ponudio HDZ je protiv Ustava FBiH, smatra fra Milo Babić.

” Taj zakon ruši multietničnost u BiH, ruši zajedništvo u BiH, obespravljuje Hrvate koji žive u kantonima gdje nemaju većinu nego manjinu. Ovi Hrvati koji žive u kantonima Srednjoj Bosni, Posavini gdje nemaju većinu oni su Izbornim zakonom HDZ-a obespravljeni.”

Prijedlog opozicije konačno bi mogao unijeti mir u nastojanja da se pripadnici jednog naroda tačnije Hrvata, podjele.

” Ja smatram da je on puno pošteniji nego prijedlog HDZ-a koji u sebi nosi elemente diskriminacije, nije u skladu sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, nije u skladu sa zaključkom četiri Evropske unije od 16.oktobra, gdje se kaže da se ne donose bilo kakvi zakoni koji otežavaju provođenje odluke Sejdić Finci i svih povezanih odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”, dodaje Kovačević.

Prijedlog je na tragu da se u jednom dokumentu ispune obaveze iz Izbornog zakona BiH. Način popunjavanja Doma naroda, s tim u vezi i utvrđivanje izbornih jedinica iz kojih bi se delegati birali, SDP i DF je vezao za član Ustava BiH u kojem je Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda obligatorna u odnosu na domaće zakonodavstvo.

” SDP i DF su pokušali da na liniji toga ponude pravičan i pošten sistem popunjavanja minimalnog broja zastupnika, a to je iz svakog kantona po jedan predstavnik konstitutivnog naroda i ostalih, pa ako ih nema da se popunjava iz drugih kantona, pa ako ih nema popunjavali bi se po broju glasova važećih lista”, ističe Kovačević.

” Vrlo je važno što Ustav traži i Zakon SDP-a, da iz svakog kantona bude predstavnik jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat, tako da se sačuva multietničnost u cijeloj teritoriji FBiH,” poručio je fra Milo Babić.

Naši sagovornici se nadaju da će prijedlog SDP i DF-a na raspravi animirati delegate u Domu naroda da ga i usvoje. Poručuju, moralna obaveza je podržati zakon koji ne diskriminira.

SHARE