Sinoć je u Kostajnici proglašeno vandredno stanje. Vodostaj rijeke Une je prešao kritičnu granicu od 450 centimetara. Magistralni put Kostajnica – Kozarska Dubica još je u funkciji, ali se zbog stalnog rasta vodostaja rijeke očekuje da će ovaj put uskoro biti zatvoren. Kritično je i u Prijedoru gdje je pod vodom više od 100 kuća.

Građani u Krajini su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno. Angažovalo se ljudstvo, mehanizacija i pumpe za ispumpavanje vode, a u punjenju vreća pomagali su i volonteri.

„Una konstantno raste. Znači svaki sat raste po centimetar, ali ono što smo mogli da napravimo su nasipi, da angažujemo pumpe i da ispumpamo vodu i da zaštitimo da voda uđe u kuće“, kazao je načelnik Općine Kostajnice Drago Bundalo.

„Gore kod jedne bake smo išli navlačiti vreće na vrata. Sama žena ne može. Onda su iz sela Tavije došli 20-ak momaka koji su nam pomogli nositi vreće i stvarno su odradili pravi posao“, rekao je mještanin Kostajnice.

Rječice Tavija i Bubnjarica su sada u koritima. Rijeka Strigova, koja je zaplavila jedan stambeni objekat u selu Mrakodol, se povukla. U Ulici Ranka Šipke 11 stambenih objekata je odbranjeno tokom noći, ali su pomoćni objekti poplavljeni.

„Voda je većinom ušla, zasada, u prateće objekte, ali ako nastavi rasti prijeti opasnost da uđe u kuće“, dodao je Drago Bundalo.

Zbog stalnog porasta vodostaja rijeke Une očekuje se da će magistralni put Kostajnica – Kozarska Dubica biti uskoro zatvoren. Škole, kao i sve javne ustanove i preduzeća rade, a i snabdijevanje električnom energijom i vodom je uredno.

SHARE