Sve je spremno za održavanje ovogodišnje manifestacije Večernjakov pečat koja će se održati sutra u Mostaru. U dvorani Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru sutra će se održati tradicionalni 16. Večernjakov pečat, izbor osoba godine za koji je nominovano 150 kandidata. Ovogodišnji moto manifestacije je “Evropsko proljeće”, a namjera organizatora je da pokažu drugačiju, sjajniju Bosnu i Hercegovinu. Večernjakov pečat je, tvrde organizatori, manifestacija koja pokazuje  da je ovo država u kojoj živi mnogo uspješnih ljudi.

“Mi želimo pokazati da BiH nije neka balkanska krčma nego da smo mi dio već odavno jedne evropske obitelji i da ovdje mi možemo napraviti jedan kulturni, zabavni i svaki drugi program s kojim se mogu ponositi sve evropske države”, kaže Jozo Pavković, direktor Večernjakovog pečata.

Osobom godine, prošle je godine proglašen glumac Enis Bešlagić koji kaže da mu ta nagrada mnogo znači.

“To je prvenstveno velika manifestacija koja je medijski popraćena i ima odjeka u regionu. Uvijek je dobro kada dobijate nagrade iz svih dijelova BiH, kada dobijate od svih novina za koje će neko reći da su hrvatske, muslimanske, srpske, bošnjačke. Kod nas je sve podijeljeno, kod nas se nažalost u Mostaru ljudi ujedine jedino kad je tuga, kad se desi ovaj nasretni slučaj sa padom aviona”, ističe Enis Bešlagić, glumac.

Upravo zato, ovom manifestacijom, organizatori žele građanima pokazati da se i u teškim vremenima događaju lijepe stvari.
“Naprosto je to jedna manifestacija koja odaje jedan pozitivan duh u ovim nevremenima i BHRT iako je i sama u velikom problemu zbog političkih konstalacija želi da narodu otvori te pendžere pozitivnosti koju svi nekako želimo i na neki način joj se nadamo”, smatra Dževdet Tuzlić, scenarista Večernjakovog pečata.

Za organizovanje jedne od najvećih manifestacija u BiH potrebno je mnogo rada, a svake godine, najveći problem budu finansijska sredstva.

„Mnogi sponzori nemaju sluha za prave projekte tako da mi radimo ovaj projekt sa tri ili četiri sponzora, što je gotovo nevjerovatno za jednu ovakvu manifestaciju“, dodao je Pavković.

“To je dugi proces, to nije projekt od jednog dana. To su pripreme mnoge, razgovori dugi i velika ekipa ljudi”, smatra Tuzlić.

Kao i ranijih godina, nagrade će i ove biti dodijeljene u više katogorija. Među ostalim, za ostvarenja na području ekonomije, politike, sporta i kulture.

SHARE