Ko je Bosanka koju je iz Bijele kuće istjerala Melania Trump?

Foto: AP Photo

Mira Rikardel je jedva izdržala sedam mjeseci kao zamjenica savjetnice za nacionalnu bezbjednost, a onda je prva dama zatražila njenu smjenu jer “nije dostojna da služi u Bijeloj kući”.

Za tih nekoliko mjeseci Rikardel je stvorila dugačku listu neprijatelja, a jedan izvor koji je upoznat sa situacijom, rekao je “da je Mirin odlazak dijelom posljedica njenog zastrašivanja pomoćnika iznad i ispod nje”.

Predsjednik SAD je u utorak rekao ljudima da je donio odluku da otpusti Rikardelovu, ali da joj je dao i vrijeme da očisti svoj sto.

Veruje se da Miru Rikardel ne voli ni ministar obrane Džejms Matis. Izvori govore da je voljela da iznosi negativne komentare o pojedincima, što se nije dopadalo Trampu.

Mira Radielović Rikardel je porijeklom iz BiH, kćerka je Petra Radielovića, poznatog ustaše koji je preživeo Blajburg. Petar Radielović je nekoliko puta za Antu Pavelića govorio da je “najveći čovjek u istoriji Hrvatske”, a 1985. bio je jedan od najglasnijih branilaca Andrije Artukovića, poznatijeg i kao “Balkanski Himler”, na njegovom suđenju u Los Anđelesu. Artuković je poznat po izjavama: “Ubijte sve Srbe i Jevreje, uključujući i njihovu decu, tako da od tih zvijeri ne ostane ni njihovo sjeme”. Petrov otac, a Mirin djed bio je oficir ustaškog režima u NDH.

Istražitelj američkog Kongresa je u martu 1993. u magazinu “Defense&Foreign Affairs Strategic Policy” izjavio da je hrvatski lobi potrošio više od 50 miliona dolara u Kapitol hilu za manje od dvije godine, a da je veliku ulogu u tome imala upravo Mira Radielović, tada Barata, danas Rikardel, piše Kurir, prenosi Oslobođenje.

“Zvaničnicima je rečeno da ili podrže inicijativu Hrvatske za nezavisnost u zamjenu za velika novčana sredstva. U suprotnom, zaprijećeno im je da će ogromne svote novca biti date njihovim protivnicima u Kongresu. Sve ovo dešavalo se dosta prije nego što je Hrvatska otvoreno izrazila svoje aspiracije za dobijanje nezavisnosti,” rekao je tada neimenovani istražitelj.

Sudeći po situaciji 20 i kusur godina kasnije, lobiranje se i te kako isplatilo. Ove tvrdnje pojavile su se u Volstrit žurnalu 9. novembra 2009. godine, u izdanju za SAD.