Lavrov: Rusija je spremna da djeluje kao posrednik u Venecueli

Foto: Xinhua

Rusija je spremna da djeluje kao posrednik u uspostavi dijaloga između venecuelanske vlade i opozicije, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

– Iskreno želimo stvoriti uslove za uspostavu dijaloga između vlade i opozicije. Razgovarali smo o tome s našim venecuelanskim partnerima, Kinom, latinoameričkim zemljama i Evropljanima – izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro izjavio je u intervjuu za rusku novinsku agenciju RIA Novosti kako je spreman da pregovara s opozicijom uz pomoć međunarodnih posrednika.

Moskva pozdravlja Madurovu spremnost da prihvati takve međunarodne napore, kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije također je izjavio da su brojne zemlje i udruženja ponudile posredničke inicijative, uključujući Evropsku uniju, Karipsku zajednicu, Urugvaj i Meksiko.

Lavrov je, međutim, kazao da se čelnici venecuelanske opozicije protive svim inicijativama za dijalogom jer ih njihovi zapadni sponzori javno ohrabruju na takav destruktivan stav.

– Pozivamo opoziciju u Venecueli da zauzme konstruktivan pristup, odustane od ultimatuma i djeluje nezavisno – kazao je on.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je na dnevnom brifingu za novinare u srijedu da je Madurova spremnost za pregovore “za svaku pohvalu”.

– Rusija je spremna da pomogne na svaki način u rješavanju političke situacije u Venecueli bez miješanja u njena unutrašnja pitanja – izjavio je Peskov.