Muž je pretukao, ugušio, pa stavio u kovčeg dok je troje djece spavalo

Foto: Facebook

Mohamed Šamdži je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog optužbe da je ubio svoju suprugu, takođe ljekarku, 40-godišnju kanadsku Hrvaticu Elanu Fric.

Njeno je tijelo 1. decembra 2016. pronađeno u kovčegu uz rijeku Von, oko 35 kilometara od Toronta, a Mohamed Šamdži je u aprilu priznao krivicu za drugostepeno ubistvo.

Nakon njegovog saslušanja u srijedu, kako javlja kanadski CBC, sudu su se emotivno obratili roditelji Elane Fric. Ubica je tukao suprugu Hrvaticu, a onda je ugušio dok je troje djece spavalo.

– Uništio je sve naše živote. Elana je bila dijete kakvom se svaki roditelj može samo nadati – rekla je žrtvina majka Ana Fric sudu.

Šamdži je brutalno napao Elanu Fric, sa kojom je 12 godina bio u braku, u njihovom domu dva dana nakon što mu je uručila papire za razvod. U aprilu se na sudu saznalo da je ugledni neurohiurg iz Toronta uzastopno tukao Fric u noći ubistva te da joj je slomio vrat i rebra prije nego što ju je ugušio nasmrt dok je njihovo troje djece spavalo.

Ana Fric je rekla kako sada ona i suprug odgajaju djecu Elane i Mohameda.

– Umjesto da se igraju sa svojoj majkom moraju joj nositi cvijeće na grob. Zahvaljujem Bogu svakog dana za djecu. Ona su jedino što me održalo živom – rekla je u suzama žrtvina majka. Otac Elane Fric, Džo, opisao je patnju i gorčinu kroz koju je prošao od dana kada je morao identifikovati tijelo svoje kćeri u mrtvačnici.

– To što sam morao identifikovati svoju kćerku će me proganjati zauvijek. Nijedan roditelj ne bi trebalo to da radi – dodao je. Sudu se obratila i Elanina sestra. Ona je svoju izjavu dala zureći u Šamdžija koji je bio obučen u plavo odijelo i sjedio u odjeljku u zatvorenike.

– Elana je ukradena svojoj porodici, svojim prijateljima, svojim pacijentima, svojim kolegama, ali, najvažnije, svojoj djeci – rekla je Karolin Lekić.

Šamdžijev branilac je s druge strane rekao da je sudu podneseno 14 pisama s podrškom njegovom klijentu te je utvrdio kako je riječ o strašnoj tragediji.
Rekao je kako je Mohamed Šamdži imao fantastičnu karijeru te da je, nakon vrlo uspješnog školovanja, operisao više od 1000 pacijenata i stotinama spasao živote.

– Ima troje predivne djece koju jako voli. Nažalost i na nesreću, ovaj zločin je ono što ga sada određuje – rekao je na sudu.

Ubica: Ubio sam svoju suprugu. Trebalo je da ubijem sebe

Sudu se obratio i Šamdži koji je rekao da je izdao svoju porodicu.

– Časni suče, ubio sam svoju suprugu. Bila je moja prijateljica i majka naše djece. Tu noć trebalo je da ubijem sebe, a ne Elanu – rekao je.

Kolege su Elanu opisale kao posvećenu porodičnu ljekarku u bolnici Skarborou. Dodali su da su je pacijenti obožavali.

Nakon što je 1. decembra 2016. tijelo Elane Fric pronađeno u kovčegu nedaleko od Toronta, sprovedena je obdukcija koje ja pokazala da je umrla davljenjem i traumom uzrokovane udarcima.

Šamdži je uhapšen u kafiću na zapadu Toronta sljedećeg dana od pronalaska tijela. Dvije i po godine je u pritvoru. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti puštanja na uslovnu kaznu.

Elana Fric bila je dete Hrvata Džoa i Ane Fric koji su, kako piše “Toronto Life”, stigli u Kanadu kao emigranti i počeli da rade u fabrikama “General Motors” i “Chrysler”.