Rezultati finalne emisije “The Voice Kids” poništeni: Kćerka ruskog milionera dobila hiljade lažnih glasova

Rezultati finalne emisije talent showa The Voice Kids u Rusiji poništeni su nakon što je istragom utvrđeno da je mlada kćerka ruskog milionera odnijela pobjedu zahvaljujući hiljadama lažnih glasova.

Nakon što je 10-godišnja Mikela Abramova osvojila 56,5 posto glasova i time postala pobjednica showa, državna televizija Kanal 1 dobila je brojne pritužbe. Čelnici spomenute televizije angažovali su kompaniju Group-IB, koja se bavi sigurnosnim problemima na internetu, kako bi ispitala glasove koje je te večeri dobila kćerka pop pjevačice Alsoue i bogatog biznismena Jana Abramova.

I rezultati istrage potvrdili su da su brojne pritužbe bile na mjestu. Naime, ustanovljeno je da je postojao vanjski utjecaj na glasovanje, a samim time i na rezultat, prenosi Jutarnji.

Group-IB je otkrio da je više od 30.000 glasova za takmičare stiglo s tek nekoliko stotina telefonskih brojeva, a da realno nijedna od mladih pjevačkih nada nije dobila više od 3000 glasova.

“S nekih brojeva stizali su automatski glasovi. Drugim riječima, u prevari se netko služio botovima”, poručili su iz tvrtke Group-IB.