Rusija: Pronađena odsječna glava gigantskog vuka starog 40 000 godina

Foto: Albert Protopopov/The Siberian Times

Prošlog ljeta, mještanin okruga Abyysky šetao je obalom lokalne rijeke Tirekhtyakh, u Jakutskoj republici, gdje ga je dočekao grozan prizor – odsječena glava drevnog vuka.

Glava dobro očuvana zahvaljujući permafrostu?

Nakon šokantnog otkrića, Pavel Efimov predao je drevnu vučju glavu naučnicima, za koju se smatra da datira od prije 40 000 godina ili sa kraja epohe Pleistocena, prenosi The Siberian Times.

Kako su analize pokazale, radi se o odraslom vuku koji je imao između 2 i 4 godine starosti kada je umro. Odsječana glava duga je 40 centimetara. To je otprilike polovina veličine tijela današnjih vukova koja iznosi od 66 – 86 centimetara.

Ovo su prvi nađeni ostaci dobro očuvanog, odraslog vuka iz Pleistocena, ali prethodno su nađeni i ostaci drevnih vukova kao što je mumificirano vučje štene od prije 50 000 godina u Kanadi.

Sada će naučnici ispitati DNA novootkrivene vučje glave i uporediti ga sa genetskim informacijama savremenih vukova. Vučja glava bila je prikazana u Tokyiju kao dio izložbe o vunastim mamutima i drugim zaleđenim stvorenjima.

 

 

Ostavite svoj komentar